Космическата станция "Тянгун 1" навлиза в атмосферата в понеделник

Космическата станция "Тянгун 1" навлиза в атмосферата в понеделник

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи космическата агенция на Китай. Очаква се тя да премине в близост или над територията на България в периода от 5.38 часа до 10.17 часа. Тя ще бъде на височина 166 километра.

Изчисленията са направени от екип на Висшето Веонноморско училище "Никола Вапцаров" и цитирани от БНР. Центърът за космическо и въздушно наблюдение на университета следи движението на необитаемата станция.

По последни данни от 4 до 10 часа тази сутрин станцията е обиколила четири пъти Земята. Две от обиколките са били по траектория извън границите на България.

Според последните прогнози на Европейската космическа агенция отломки от станцията може да паднат в Сомалия още в ранните часове на понеделник. Тези прогнози обаче са с доста голямо отклонение.

От Военноморското училище смятат, че парчета от станцията едва ли ще паднат в България. Доста по-голяма била вероятността това да стане в Италия или Испания. Информацията за движението на станцията се предавала на Министерството на отбраната постоянно.

В петък министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че армията има готовност да реагира, ако останки от китайската космическа станция, паднат на наша територия.

Той обясни обаче, че станцията преминава над България за 15 - 20 секунди на всеки 89 минути, като шансът останки от нея да паднат на нашата територия е 0.01 процента.

Ако това все пак се случи, хората не трябва да докосват парчетата, предупреди вицепремиерът.

Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно късове с маса до 100 килограма да стигнат до земната повърхност.

Европейската космическа агенция прогнозира, че отломките от станцията, която тежи 8.5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-тия паралел. Това потенциално означава, че части от космическия обект може да паднат и на територията на България.

Досега обаче няма случай човек да е наранен от паднала отломка от космически апарат.

"Тянгун 1" беше изстреляна в орбита на 29 септември 2011 година и досега е приела две пилотирани експедиции. От 2016 година обаче няма контакт с нея.

Споделяне

Още от Свят