Косовските мафиоти използвали сърби за контрабанда на хероин

Албанската мафия в Косово все по-често ангажира косовски сърби за контрабанда на наркотици през административната граница между Сърбия и Косово, пише в неделя сръбският в. "Блиц", цитиран от БТА.

Сръбската служба за борба против организираната престъпност проверява тези информации и отбелязва, че косовската албанска мафия си сътрудничи с престъпни групи от Сърбия чрез посредници.

"Сръбските наркодилъри имат изключително добри връзки с хърватските и българските пласьори на наркотици. Тяхното "сътрудничество" с албанските търговци на наркотици е значително по-слабо и на практика няма пример някой албанец да е влязъл в организация на сръбска наркобанда или пък обратното", посочва източник от сръбската служба.

Според най-новите данни на службата в Сърбия в момента действат над 20 организирани престъпни групи, за които работят 146 души, занимаващи се с контрабанда на наркотици. В сравнение с предишната година броят им е намалял благодарение на акциите на сръбската полиция и на новия закон, който предвижда отнемане на незаконно придобитото имущество. Не малка роля е изиграло и международното сътрудничество на полицейските служби в региона.

"Блиц" отбелязва, че според доклад на службата за наркотици и престъпност на ООН групите, които пренасят наркотици от Изтока в западноевропейските страни през "балканския канал", все по-често заобикалят Сърбия. Затова говори и фактът, че през 2008 г. сръбската полиция е заловила над 200 килограма хероин, а от януари до юни тази година - 33 килограма.

Сръбската служба за борба с наркотиците предупреждава, че напоследък на местния пазар се е активизирала значително търговията с нов за Сърбия наркотик - канабиса, както и търговията със синтетични опиати. По данни на службата лаборатории за синтетична дрога има в източната част на Сърбия, на границата с България.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?