Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет

Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет. Той го е направил доброволно с писмо до председателя на Народното събрание Никола Минчев.

То е постъпило на 3 декември и с него Костадинов дава съгласие да продължи висящо наказателно производство в съдебна фаза срещу него. За решението на лидера на "Възраждане" съобщи Минчев в края на първото редовно заседание на депутатите от 47-ото Народно събрание.

Председателят на парламента уточни, че не е постъпвало искане от главния прокурор за даване на разрешение за продължаване на наказателно преследване срещу Костадинов. Минчев е уведомил Иван Гешев за писмото от лидера на "Възраждане".

Въпросното дело е за всяване на смут и паника. През март миналата година прокуратурата обяви, че се е самосезирала за изказания на Костадинов. 

"В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", съобщиха тогава от държавното обвинение.

Делото срещу лидера на "Възраждане" започна през септември тази година. Още миналата седмица, преди първото заседание на парламента, Костадинов обяви, че смята да се откаже от имунитета си.

"Днес за пореден път бях на дело и преди малко излязох от съда. Прокуратурата ми повдигна обвинение преди вече почти 2 години за това, че говорейки против т.нар. противоепидемични мерки на правителството на ГЕРБ и МВРО, съм създавал паника и психоза сред населението. Тъй като вече съм народен представител, делото беше спряно, заради имунитета, който притежавам след 14 ноември. Аз обаче нямам намерение да се крия зад него и утре първият документ, който ще внеса в деловодството на НС, ще бъде искане за отказ от имунитет по това дело. Не ме е страх от организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура, и смятам да водя делото докато го спечеля, защото правдата и законът са на моя страна", написа той във Фейсбук на 2 ноември.

Споделяне

Още от България