Костенурките на Цар Киро отново на свобода

Костенурките на Кирил Рашков, известен като цар Киро, които бяха конфискувани от дома му в Катуница след размириците в селото през септември 2011 г., ще бъдат пуснати отново на свобода в природата. Това съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани", която се грижеше за животинките заедно с фондация “Гея Челониа”.

Акцията по освобождаването на 33 екземпляра от световно защитените сухоземни костенурки ще бъде в околностите на Асеновград във вторник.

 

След като бяха конфискувани от Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив миналата година, животинките са били откарани в спасителния център в Стара Загора. Оттам влечугите са били транспортирани до единствения център за сухоземни костенурки на фондацията "Гея Челониа", в село Баня, община Несебър.

 

След като са прекарали зимата под грижите на експерти от фондацията, костенурките вече са готови да бъдат освободени и след години изолация да заживеят отново в природата. Преди това те ще бъдат маркирани, за да не бъде изпита кръвта им, за каквито цели се отглеждаха в имението на Кирил Рашков, уточняват от фондацията.  

Споделяне

Още от България