Костов: Българите плащат скъпа енергия заради загуби, кражби и злоупотреби

Костов: Българите плащат скъпа енергия заради загуби, кражби и злоупотреби

Българските граждани в момента плащат скъпа енергия заради загубите и кражбите на енергия, заяви в сряда пред БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов. Той изтъкна, че българите, които са най-бедните в ЕС, плащат най-много за енергия. "Това са всъщност двата най-тежки въпроса, а не енергийните проекти. Защото какво ще спечелят българите от "Бургас-Александруполис", тя самата държава България няма да спечели нищо, какво остава за конкретно българско семейство?", заяви той.

Запитан дали не е важно за България през територията ѝ да минават важни инфраструктурни проекти, Костов коментира, че истинският въпрос, който никой не оспорва и не подминава, е че в страната "разходите за енергия за произвеждането на 1000 евро БВП са 10-12 пъти по-големи, отколкото средно за ЕС."

"Това означава, че със същото количество енергия без газопроводи, без нефтопроводи, без АЕЦ, без каквото и да било, със същото количество ние можем да произведем не 64 милиарда лева БВП, а 700 милиарда. 700 милиарда лева можем да произведем със същата енергия, която в момента консумираме, и ще бъде много по-добре за околната среда, ще бъде много по-ефективно за България, и тук е всъщност истинската стратегическа цел", коментира лидерът на ДСБ.

По думите му в момента българските семейства плащат включително и за огромни загуби, включително при пренос на електроенергия. "Тези загуби, ако се намалят с 10-12 или 20 процента, се икономисват няколко хиляда мегаватови мощности", обясни той, като допълни, че държавните приоритети и цели трябва да бъдат поставени по съвсем различен начин.

Да се гарантира сигурност и разнообразие на доставките

Запитан как да може да се преподредят приоритетите на правителството и какво може занапред да направи властта, бившият премиер посочи, че първата задача е да се гарантира сигурност на доставките на енергия и да има много доставчици, а не само руската държава.

Русия иска да изгради своя инфраструктура, плащайки неимоверно скъпи цени, специално за "Южен поток" и за "Бургас – Александруполис", за да има собствена инфраструктура на територията на България, която да използва геополитически, смята Костов.

Проектите да не стартират преди да се направи ОВОС

Той настоя управляващите да спрат "движението" по проектите "Южен поток", "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене", докато не бъде направена комплексна оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Според него няма достатъчно ресурси нито за газопроводите, които трябва да минат през България, нито за петролопровода "Бургас-Александруполис". Изказването му бе по повод заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) предния ден, което бе посветено на на енергийните проекти и националната сигурност.

Според Костов оценката за въздействието на енергийните проекти върху околната среда трябва да се направи по "най-разумния начин - като се попита как ще инфраструктурата, в частност как ще въздейства на туризма, как ще въздейства на екологичното равновесие на Черно море и на плажната ивица".

По думите му, след като правителството и в частност министерството на околната среда, не е изготвило такава оценка, то в момента се нарушават законите. "Нарушават се българските правила и се казва, че това се прави, защото правителството не е уведомило самото себе си", коментира той.

Бившият премиер подчерта, че на въпроса за сигурността на хората трябва да се гледа "по съвършено друг начин, защото сигурността не е само от терористи." "Сигурността е и когато си разрушаваш природата, защото оставяш разрушена природа на децата си", добави той.

Отчаянието от партиите хвърли избирателите към местните олигархии

По повод евентуално обединение на десницата за предстоящите избори и предстоящи разговори то този въпрос, лидерът на ДСБ коментира, че "отчаянието на българските избиратели от политическите партии ги хвърли в обятията на местните олигархии".

"Под местни олигархии разбирам хората, които по места, в общините, имат икономическата власт, т.е. собственици са на големите предприятия и в момента взимат и политическата власт", обясни той.

Според него липсата на съгласие между отделните десни формации пречи на единението им, както и това, че няма съществен дебат за алтернативно на сегашното управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?