Костов: Хора от службите не трябва да имат място в политиката

Костов: Хора от службите не трябва да имат място в политиката

Хора от службите не трябва да имат място в политиката, там се искат други качества. Това казва първият ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС в НС Иван Костов.

В интервю за БТА той заявява, че пората, които се грижат за сигурността на страната укрепват и придобиват способности да отразяват рискове и да реагират при кризи и няма какво да правят в сферата на политиката, където се искат други качества.

Според Костов ДАНС се е превърнала в активен участник в защитата на сигурността на гражданите и дава съществен принос в противодействието на организираната престъпност. По думите му обаче все още има какво да се желае от агенцията, защото "до съвършенството ние само се приближаваме, не го постигаме".

Според лидера на ДСБ има все още остатък от стари слабости и трудна управляемост. Той посочи, че това, което обаче е изисквало "рестарта" на агенцията в началото на мандата, е била пълната ѝ безпомощност да има принос към сигурността на страната.

ДАНС беше започнала да става център на скандали и дори да дестабилизира страната, самата агенция се превърна в дестабилизиращ фактор, рушащ средата за сигурност и при това положение "рестартът" беше абсолютно оправдан.

По думите на Костов в момента агенцията е опора за националната сигурност. Той допълни, че е прекратено изтичането на класифицирана информация към медии и политици.

Премиерът няма отношение към подобен род назначения, каза Костов в отговор на въпроса имал ли е притеснения от назначението на Алексей Петров в Национална служба "Сигурност" (НСС). Според него няма как този въпрос да му бъде зададен, защото той няма никаква предпоставка.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България