Костов показа, че не капсулира СДС

Защо според вас Иван Костов проговори точно сега?

Мисля, че той самият донякъде обясни това. Всичко, което се случва около Бриго Аспарухов, международните и вътрешните реакции, разклащането на България по пътя към НАТО и Европейски съюз засягат приоритети, които Костов положи, които бяха негово дело като политика. Това е достатъчно сериозен повод за проговарянето на Костов и той направи недвусмислено послание в тази посока, че има сериозни основания да се опасяваме за сигурността на страната.

Костов даде и логичен отговор на многобройни въпроси, които са поставяни вътре в СДС, многобройни тревоги, защо бившият председател на партията мълчи. Това, което той обясни с умората трябва да се приеме за най-точни отговор, защото никой не е бил на неговото място и с неговото натоварване, за да може да каже до каква степен е изтощително. Оттук нататък мълчанието му не бива да е въпрос на дискутиране.

Кой беше адресат на това изказване?

Това беше силно интервю и според мен имаше послание за няколко групи хора - както за хората в България, така и за седесарите. Интервюто беше разделено и по теми, така че ясно се откроиха адресатите на говоренето. В този смисъл неговото появяване не беше тясно партийно и с това той изненада злонамерените и незлонамерените му противници, които твърдяха, че неговата публична поява СДС ще се капсулира, ще се затвори.

Костов говореше и като седесар и като бивш министър-председател, загрижен за това, което се случва в България, като човек, който има опит с управлението и който има много ясен поглед върху политиката сега.

Променя ли мнението на Иван Костов дебата за дясното обединение?

Костов ясно каза на какъв принцип се прави някакво обединение, че то се прави на принципа на платформа, а не на принципа на лидери, които са създали партии за да оцелеят в политически живот, чийто партии нямат никакви поддръжници. Не мисля, че Костов е затворил вратите за някакво обединение в дясно, той очерта условията, при които трябва да се случи.

Но той каза и с кои хора не трябва да се случва, например Софиянски.

Стефан Софиянски не е някаква сериозна политическа фигура в дясното, той е един кмет, чието управление може да бъде дискутирано, но е лидер на партия, която не би съществувала без неговото име. Софиянски си позволи да направи партия без избори, да откъсне част от СДС и в този смисъл, той има много тежка вина спрямо СДС.

Не виждам какво обединение може да има между Софиянски и СДС, тъй като той сам напусна партията и не успя да създаде една солидна формация с ясна идеология, нито успя да формулира ясни политически цели. Той се луташе към царя, сега се е обърнал към СДС- не мисля, че той е сериозен кандидат за някакво обединение в дясното.

А какво беше посланието за другия кандидат-обединител Петър Стоянов?

Стоянов няма партия и всъщност може да е претендент за лидер на СДС. Но това е тема на една друга дискусия, дали той може да бъде лидер. Аз мисля, че той не може. И ако чрез апаратни игри и чрез сценария, който е в ход и който тече с хората на Никола Николов, той успее да оглави СДС, това ще е краят на тази партия.

Разруши ли Костов с изказването си тезата, че той пречи на лидерството на Надежда Михайлова?

Много хора ще гласуват за нея именно заради Костов. Не Иван Костов пречи на Михайлова, ако някой ѝ пречи, то това е самата тя на себе си. Появата на Иван Костов днес ѝ помогна. Ако тя загуби кметските избори, това няма да е загуба на Костов.

Знаете какво се случи в СДС през последните месеци по линия на ръководството и на тези хора, които кръжат около Надежда Михайлова и които всячески се опитваха да изолират Иван Костов от СДС. Някои от тях са се опитвали дори да предотвратят неговото появяване днес по БТВ.

Ако Надежда спечели то това ще бъде благодарение на подкрепата, която ѝ беше оказана днес, ако загуби то ще е следствие от факта, че не е убедила софиянци, че може да бъде кмет.

Как виждате тезата на Костов, че на България ѝ е нужна още една демократична партия и призива му към Станишев като към реформатор?

Това не е нова теза, хубавото е, че я казва един от лидерите в СДС и то с тон, който предполага диалогичност, защото огромният проблем на България през последните 13 години беше, че имаше само една партия готова да прави реформи.

Ако БСП не спираше развитието на България, не се беше противила дълги години срещу интеграцията в Европейски съюз и НАТО, нещата у нас щяха да изглеждат по съвсем друг начин. Но с Бриго Аспарухов и с развитието от последните месеци стана ясно, че хората бившата държавна сигурност пречат не само на дясното, те пречат и на нормализацията на лявото най-голямата трагедия на БСП е, че тя не скъса с комунистическото си тоталитарно минало и не се реформира навреме.

В този смисъл това послание, което беше отправено към БСП беше много силно и много добронамерено.

А това послание не е ли присъда, че от НДСВ не може да стане демократична партия?

НДСВ е партия, която носи името на жив човек, това е срам за България, а и за хората, които са в тази партия. След като Симеон напусне България аз не мисля, че НДСВ би останала сериозна политическа сила. За съжаление не виждам качествени лидери и политици, които биха могли да съберат нещо след караха на партията и да го преформулират като политика.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: