Костов: Развръзката показа, че е имало само един начин за изход от кризата с Либия

Развръзката на кризата с българските медици в Либия показа, че през цялото време е имало един-единствен начин да се стигне до избягване на смъртните присъди и този начин е преминавал през много силен натиск не от България, а от голяма общност като ЕС, коментира в петък лидерът на ДСБ Иван Костов. По време на неговото правителство през 1999 г. в Либия бяха арестувани пет български и медицински сестри и д-р Здравко Георгиев, обвинени в умишлено заразяване с ХИВ на над 400 деца.

“Европейският съюз в последна сметка също е само един от факторите да се стигне до това решение с компенсация или както и да го наречем. Това показва, че в Либия няма правосъдие. Това показва, че през цялото време българските медици са били в ръцете на един диктатор, с който е трябвало през всичките тези години да се държи твърдо България”, каза Костов в предаването “Пресклуб” на БНТ.

На въпрос не е ли бил възможен този натиск още в самото начало, Костов отговори, че точно тогава той е започнал и преди две години кабинетът на Станишев се е върнал към тази стратегия. Преди това, припомни Костов, имаше период на признаване и насърчаване на Либия. Той визира управлението на НДСВ до средата на 2005 г., когато включително и с подкрепата на България Либия пое важни функции в международни организации като ООН. “Това стана все с помощта на България с оглед с политическа подкрепа да се умилостиви или по някакъв начин да се спазарят с Кадафи. Това очевидно не доведе до резултат”, каза Иван Костов.

“През цялото време нещата са били и сега в момента са в ръцете на диктатора Кадафи. Човек, който разполага с безконтролна власт в Либия”, заключи той.

В петък Сейф ал Ислам, шеф на фондация “Кадафи”, съобщи, че има шанс българските медицински сестри и палестинският лекар, получил български паспорт, да се върнат в България. Преди два дни Висшият съдебен съвет на Либия замени смъртните присъди на медиците с доживотен затвор след сделка, постигната с роднините на заразените деца, които получиха по 1 млн. долара компенсации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?