Сейф ал Ислам: Медиците се прибират до сряда

Най-късно до сряда медицински сестри и палестинският лекар, който получи български паспорт, ще могат да напуснат Либия, заяви в петък Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, който оглавява фондация “Кадафи”, договорила сделката по разрешаването на кризата с медиците.

"Медиците ще напуснат Либия веднага щом бъдат изяснени подробностите около споразумението за екстрадиция между Либия и България, а това почти е станало”, заявява синът на либийския лидер пред арабския вестник "Ал Хаят", цитиран от БТА. Той прогнозира, че прехвърлянето на шестимата медици в България ще съвпадне с посещението на френския президент Никола Саркози в Триполи.

Преди ден българските власти изпратиха в Либия молбите за трансфер на медиците, чиято смъртна присъда бе заменена с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия след изплащане на компенсации от по 1 милион долара на семействата на заразените със СПИН деца.

Искането се позовава на договора за правна помощ между София и Триполи от 1984 г. В него няма клауза, според която осъдените на доживотен затвор да не бъдат помилвани от българските власти. Според прокурора от ВКП проф. Антон Гергинов, който движи въпроса с прехвърлянето на медиците, ако бъдат върнати у дома е “напълно реалистично медиците да престоят в затвора, макар и за малко”, тъй като “е несериозно да бъдат помилвани още докато са в самолета”. Преди два дни президентът Георги Първанов отказа да коментира този въпрос като препоръча “да не тичаме преди вятъра”.

“Подобряването на отношенията на ЕС с Либия ще зависи от задоволителното решаване на съдбата на шестимата чуждестранни медици, които са в либийски затвор”, предаде Ройтерс, като цитира висш португалски дипломат.

“Ако този процес завърши така, както ние желаем, има големи шансове отношенията с Либия да се подобрят", допълва той. По думите му при такъв развой ЕС ще издигне отношенията с Либия до равнището на сътрудничество с други африкански страни в търговията, икономическата помощ, миграцията, културните и политическите връзки. "Това може да стане бързо", каза дипломатът.

Външните министри на 27-те страни от ЕС ще обсъждат този въпрос в понеделник, напомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?