Либия изнудва ЕС за още пари срещу освобождаването на сестрите

Либия изнудва ЕС за още пари срещу освобождаването на сестрите

Либия иска още пари от Европейския съюз, за да освободи петте български медицински сестри и палестинския лекар, чиито смъртни присъди миналата седмица бяха заменени с доживотен затвор и София изпрати молби за прехвърлянето им у нас. За окончателно уреждане на случая в Триполи са първата дама на Франция и еврокомисарят по външните отношения, като ЕС е мобилизирал усилията си на най-високо равнище.

По време на разговорите Либия е поискала нормализация на отношенията с ЕС. Освен това се настоява ЕС да финансира инфраструктурни проекти като трансгранична магистрала от източната граница с Тунис до западната граница с Египет, железопътна връзка на либийски пристанища с африкански градове и реставрация на археологически находища, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се източници в Триполи.

Френски дипломат, запознат с дискусията казва, че главната пречка са отново парите, а не дипломатическото признаване, като Либия държи да получи още средства, докато ЕС отказва да плаща компенсации, което би означавало признание, че медиците са виновни. Други официални лица в Триполи казват, че либийците искат от ЕС да даде още пари за модернизиране на клиника в Бенгази, където ще бъдат лекувани заразените със СПИН деца и да помогне за плащане на лечението им в чужбина, ако е необходимо. България и нейните съюзници в 27-членния блок отказват официално плащане на компенсации, тъй като това би било признание за вина на медиците, каквато не нямат, но осигуриха лечение и здравна помощ за жертвите от заразата в болницата в Бенгази.

Саркози: Преговорите са “много трудни”

В понеделник френският президент Никола Саркози обяви преговорите за “много трудни”, а от Елисейския дворец още няма потвърждение за евентуалната му визита в Либия, която се очакваше да стане в сряда, ако дотогава е уреден въпросът с освобождаването на медиците.

"Много е трудно, това е, което знам. Това продължава осем години и половина," каза Саркози в отговор на журналистически въпрос и отказа друг коментар.

В понеделник съпругата му се е срещнала с дъщерята на Кадафи - Айша, която ръководи благотворителна организация, но не и със самия Кадафи, който бил извън Триполи.

Говорителката на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер също не уточни със сигурност на коя дата медиците ще се върнат в България."Надяваме се на резултат възможно най-скоро, но нямаме ни най-малката представа кога ще се случи това", каза тя.

“ЕК се надява, че тази ситуация, толкова болезнена и продължила толкова дълго, да бъде разрешена в хуманитарен дух”, каза в изявление Фереро-Валднер.

Като се позовава на либийски източници, френският вестник "Поан" съобщава, че френското правителство се надява медиците да отлетят от Триполи със самолета на Сесилия Саркози.

Сегашното посещение на Фереро-Валднер и Сесилия Саркози е било уговорено в телефонен разговор между председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и президента Саркози, посочва Ройтерс.

По-рано бе обявено, че визитата е обвързана с възможността за освобождаването на шестимата медици, което според изявление на сина Кадафи Сейф ал Ислам може да стане “до сряда”.  

Калфин: Засега няма положителен резултат

Засега няма положителен резултат, нито постигната договореност, заяви в понеделник следобед външният министър Ивайло Калфин след заседанието на Съвета на министрите в Брюксел.

Мислехме, че е договорен определен пакет, сега се поставят нови условия, някои от исканията са твърде амбициозни и неприемливи, каза Калфин без да конкретизира.

Запитан има ли вариант шестимата медици да заминат от Либия за някъде другаде, например за Франция, Калфин каза, че за него е важно да напуснат Либия. Министърът не пожела да коментира искането на родините на българските медицински сестри да им бъдат осигурени компенсации, равностойни с тези от по 1 млн. долара, които бяха дадени на семействата на заразените със СПИН деца, за да се съгласят за отмяна на смъртните присъди. Калфин каза само, че след толкова години в либийски затвор, при завръщането на сестрите българската държава ще направи всичко възможно те да се интегрират максимално бързо и лесно.

София няма отговор на молбите за трансфера

Либия не е отговорила на българското искане шестимата медици да изтърпят доживотните си присъди у нас, съобщиха в понеделник от прокуратурата. Преди да бъдат прехвърлени в България, трябва изрично да се уточни мястото, от което медиците да бъдат взети, местото, до което да са доведени, както и придружителите им.

На въпрос възможно ли е медиците да бъдат отведени в трета държава, от екипа на главния прокурор Борис Велчев са обяснили пред БНР, че това е друга процедура, различна от трансфера.

Саркози обвинен, че иска да “открадне успехите на ЕС”

Опозиционната Френска социалистическа партия упрекна президента Никола Саркози, че иска да "открадне успехите на ЕС" за освобождаване на българските медицински сестри от Либия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Понеже г-н Саркози иска да намери някаква роля за съпругата си, на ЕС бива натрапена съпругата на президента на Република Франция в едни трудни преговори, а също и генералният секретар на президентството, който придружава европейския комисар по външните отношения", заяви секретарят на социалистите по европейските въпроси Беноа Амон.

"Не може да искаш укрепване на европейската дипломация, щом тя е на път да постигне успех, да искаш да ѝ го откраднеш, за да може г-жа Саркози да се прояви като представител на държавата. Такъв маниер на поведение е доста странен", коментира Амон.

Президентът Саркози силно се ангажира в опитите да бъдат освободени шестимата медици и използва необичайна лична дипломация с помощта на съпругата си. Операцията ще бъде приветствана като дипломатическо попадение, ако Сесилия Саркози върне със самолета си петте медицински сестри и лекаря, но с желанието си да бъде на предна линия, Саркози поема и риска да понесе евентуалния неуспех, отбелязва Франс прес.

От прессекретариата на българския президент Първанов съобщиха в понеделник вечер, че той провел “продължителен” телефонен разговор с френския си колега по последното развитие на преговорите в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?