Костов: С иска за АЕЦ "Белене" Русия създава враждебна среда за капиталите си

Иван Костов, Сн: БГНЕС

Като провокация срещу България и създаване на враждебна среда за руските капитали у нас определи лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Иван Костов заведения от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) миналата седмица иск за 1 млрд евро срещу "Националната електрическа компания" заради произведено и неплатено оборудване за спряната АЕЦ "Белене".

"Искът е провокация. Той е от такова естество, че едва ли ще бъде уважен от сериозен съд", коментира Костов и попита защо руският президент Владимир Путин прави такава провокация и то в условията на провеждащо се разследване от Европейския съюз срещу "Газпром" за нарушаване на конкуренцията в осем източно-европейски страни, сред които и България. Според лидера на ДСБ, по този начин се създава "максимално враждебна среда към всякакви руски възможни инвестиционни проекти, защото една страна, когато предявява претенции да съди друга, трудно може да я накара да ѝ партнира за изграждането на каквото и да е било".

"Мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно положение - политическо. Той вече е много силно конфронтиран с ЕС и с ЕК. Срещу "Газпром" започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, което е нещо, което ние приказваме 10 години. В момента се сбъдват всички казани от нас неща", допълни Иван Костов.

Ако правителствата, управлявали България през този период, са следвали линията на десните, е нямало да се стигне до грешката с "Белене", както и с предоговаряне на договора за доставка на газ, посочи още бившият премиер в периода 1997-2001 г.

Иван Костов припомни и за декларация в този смисъл на Народното събрание отпреди 14-15 години, която е трябвало да бъде изпълнявана, вместо да се руши националният консенсус в отношението към Руската федерация.

Бойко Борисов беше част от линията на нарушения консенсус до решението за прекратяване на проекта за втората атомна централа, каза Костов. Сега той се опитва да компенсира всички тези платени стотици милиони левове, но не се знае дали това е възможно, отбеляза лидерът на ДСБ.

Той обясни още, че ръководената от него партия ще даде оценката си по бюджета за следващата година, едва когато се запознае с конкретните параметри, заложени в него. От ДСБ обаче изразиха съмнения, че държавата има необходимите средства, за да изпълни точно обещанията за повишаване на доходите. Според Иван Костов българската икономика все още е в депресия и няма индикации за увеличаване на чуждестранните инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес