Костов се отказа от името ОДС

Парламентарният съюз на Демократи за силна България (ДСБ) и БСДП на Йордан Нихризов вече ще се нарича ДСБ, обяви в четвъртък лидерът на демократите Иван Костов. Той мотивира решението с факта, че в сряда бе обявено началото на предизборната кампания на друга коалиция с името ОДС (СДС, ДП и други) и абсурдното смесване на политически знаци обърква избирателите.

Днес буквите "ОДС" значат друго и зад тях се крият партии, които бяха наши противници, напуснаха парламентарната ни група, отрекоха се и се извиниха за нашето управление, уточни Костов като допълни, че кражбата на абревиатурата е опит да се присвои авторитета на управлението през 1997-2001 година и опозиционната дейност в този парламент.

По-рано през деня депутатите от ДСБ свалиха от вратата на парламентарната група табелата с надпис "Парламентарен съюз на ОДС" и я подариха на СДС.

Валентин Василев от СДС, който получи табелката, заяви, че това е раздялата на Иван Костов с демократичните сили. Той обясни, че ще запазят подаръка за следващия парламент, когато по думите му ОДС ще има най-голямата група. Пред журналисти Димитър Абаджиев отговори, че свалянето на табелката е официално раздяла на ДСБ с онези хора, които са предали каузата на ОДС. Ще се опитаме да продължим да носим тази кауза, въпреки че името ни е Демократи за силна България, заяви той.

246 души от цялата страна са подали заявления за кандидат-депутати от ДСБ и предстои да бъдат пресяти от контролната комисия, както е по устав, обяви Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ и лидер на парламентарната група. Тя официално потвърди, че д-р Николай Михайлов, който е член на партийното ръководство, няма да се кандидатира за депутат. Освен това стана ясно, че дългогодишният депутат доц. Георги Панев няма да се кандидатират за следващия парламент. Няма да споменавам имена, за които не съм сигурна, за да не объркам някого, добави тя в отговор на въпрос.

Източници от партийната централа обаче уточниха, че от изборите за следващо Народно събрание са се отказали и бившият председател на парламента Йордан Соколов и бившият финансов министър Муравей Радев. От ДСБ са получили съгласие за участие в гражданската квота на пловдивския художник Анастас Константинов, съобщиха още хората на Костов.

Иван Костов и заместниците му обявиха новото име на парламентарната си група на първата пресконференция в новия офис на партията на бул.Витоша 18, който беше даден с правителствено решение.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?