Костов се връща начело на СДС, твърди Сугарев

СДС ще загуби местните избори и това ще стане повод Иван Костов отново да се върне начело на синята партия, прогнозира Едвин Сугарев пред радио "Свободна Европа". Според него Костов, Йордан Соколов и Асен Агов виждат в лицето на Надежда Михайлова "временен лидер, който ще бъде похарчен". Това, в което ще се превърне партията, ако я оглави Костов, ще бъде едно малко и елитарно СДС, заяви още той.

На 13 май Сугарев обяви, че напуска партията и политиката. Изявлението бе след заседание на Националния съвет на СДС, на което Сугарев не получи никаква подкрепа за критиките си към политиката на ръководството на СДС, макар съветът да прие идеята му за курс към предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на гражданското движение "14 декември" бе обвинен от съпартийците си в талибански призиви, които вредят на новия проект на СДС. Едвин Сугарев призна, че е бил засегнат най-силно от думите на Иван Костов, според когото Сугарев търгувал с политическото тяло на СДС.

"Костов, заедно с Йордан Соколов и Асен Агов, се противопоставяха на кандидатурата на Надежда Михайлова за председател на СДС, а сега са най-големите ѝ поддръжници. В нейно лице те виждат временен лидер, който ще бъде похарчен", заяви пред "Свободна Европа" Сугарев. Той бе един от най-ревностните поддръжници за избора на Михайлова за лидер през март 2002 година и бе възприет от СДС като морален гарант за този избор. Сугарев напусна НИС на СДС няколко месеца по-късно заради конфликт с Михайлова заради призива си СДС да се извини за избора на главния прокурор.

Според Сугарев сегашното поведение на Иван Костов не е подкрепа за Михайлова, а политика срещу нея. "Костов просто я опакова, накара я да се почувства зависима, с ясното съзнание, че един ден ще стане излишна". Той отново прогнозира, че дясната партия ще загуби местните избори в София, което ще бъде фатално за нея.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: