Ковачев: АЕЦ "Белене" ще защити България от петролните кризи

Изграждането на АЕЦ "Белене", развитието на въгледобива и на възобновяемите енергийни източници ще позволят на България да запази постигнатия баланс и да остане независима от честите петролни кризи и несигурността на пазара на течните горива. Това подчерта енергийният министър Милко Ковачев на среща с вицепрезидента на Европейския парламент Алехо Видал-Куадрас Роса, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

На срещата, която е в рамките на тридневното посещение на Ковачев в Страсбург, беше обсъден и ходът на подготовката на правнообвързващ документ за създаване на Енергийна общност в Югоизточна Европа. Според Ковачев Европейският парламент и Европейската комисия имат ключова роля за ускоряване на преговорите и постигане на подкрепа от всички страни в региона. В момента в Брюксел се провежда поредният кръг от разговори на експертно ниво по текстовете на документа.

В програмата на българската делегация са включени срещи с комисаря по разширяването Оли Рен, с евродепутатите Джефри ван Ордeн, Джайлз Чичестър, Ласе Летинен, Едит Херцог, Терънс Уин, Пиа-Ноора Капи, Йержи Бузек, Гюнтер Крастс, Александер Стуб, с представители на ЕВРАТОМ, ФОРАТОМ и др.

Нашите експерти ще участват и в дискусия, засягаща проблемите на околната среда и атомната енергия, провеждаща се в рамките на заседание на парламентарния Форум за бъдещето на ядрената енергетика.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?