Ковачев: България може да предложи конкурентни цени за износ на електроенергия

Министърът на енергетиката Милко Ковачев защити тезата си, че България има потенциал да остане основен играч на регионалния пазар на електричество на кръгла маса организирана от Центъра за икономическа политика. На обсъждането присъстваха бивши шефове на комитета по енергетиката и икономисти.

Според Ковачев страната ни има най-ниски маргинални разходи от страните в региона. Става въпрос за необходимите средства за развитие на сектора. По думите му ориентирана към износ енергетика можело да развива не само страна със собствени ресурси, а и такава, която има изградена необходимата инфраструктура.

Министърът на енергетиката сравни ситуацията в България и Румъния. По думите му в северната ни съседка има два пъти повече мощности, но страната произвежда само 20% повече електроенергия от България.

Ковачев припомни, че Румъния все още не може да затвори глава енергетика в преговорите с Европейския съюз. Букурещ субсидира с по 1 млрд.евро годишно топлоцентралите, както и въгледобива си.

Според Ковачев, не било реалистично да се очаква свободна търговия на електроенергия с Русия. Страната ни подкрепяла двустранните преговори между ЕС и Москва, но търговията била възможна само при спазване на еднакви стандарти за екология и безопасност.

Министърът на енергетиката съобщи още, че находището на природен газ край Галата ще може да задоволи около 10% от годишното потребление на суровината. Количеството обаче било твърде малко и щяло да се изчерпи за 3-4 години.

Според Ковачев всички страни в Европа, с изключение на Италия, разчитат на собствено производство на електроенергия. България трябвало да разчита на собствените си ресурси, като основни мощности останат централите в Маришкия басейн, които разчитат на местните лигнитни въглища, ядрената енергетика и водните централи.

Още от Бизнес