Ковачев отрича интереси на Mулти в търговията с газ и ток

Не знам за никакви официални заявки от страна на Илия Павлов за влизане в търговията с електроенергия и газ на Русия и България с трети страни. Това каза министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев, запитан за бизнеснамеренията на шефа на MG корпорация след визита на руския президент Владимир Путин миналата седмица.

Президентът на Овергаз холдинг Сашо Дончев отказа да коментира версия за връзка между убийството на Илия Павлов и амбициите му в газовия бизнес с думите: "Не знам, на последно място, наистина не знам".

"С него се опитахме да се разделим по един цивилизован начин през 1998 г. Не знам доколко успяхме. Мисля, че останаха неизпълнени ангажименти, но това са неща, които не касаят може би случая", каза още Дончев.

Според Сашо Дончев Илия Павлов безспорно е бил силно противоречива личност. Такъв, какъвто беше, Илия Павлов имаше място в българския бизнес, каза Дончев и допълни, че няма аргументи, които да оправдаят извършител или поръчител на такова деяние.

Запитан какво е имал предвид в изявлението си пред в. "Стандарт", че при последните им срещи Илия Павлов му се сторил малко нервен, Сашо Дончев отговори: "Не съм говорил с вестник "Стандарт" и не съм коментирал срещи с Илия Павлов, защото те всичките бяха абсолютно случайни".

Мултигруп имаше ключови позиции в газовия бизнес до 1997 г. чрез дружеството Топенерджи, което беше посредник между Газпром и българската държава за транзит и доставки на природен газ за България и региона. Правителството на Иван Костов извади Топенерджи от схемата и постигна договор с Газпром, в който фиксира цената, на която Булгаргаз изкупува синьото гориво. След това руското газово дружество изкупи на 100% Топенерджи и заедно с Газекспорт ги постави от своята страна в доставките като посредници, без това да се отразява върху цената за Булгаргаз.

В последните месеци усилено се заговори, че MG -корпорация е възобновила шансовете си в газовия бизнес и отново може да играе ключова роля в българо-руските отношения. Според източници, близки до корпорацията, обаче, това са повече спекулации на самия Илия Павлов, които са далеч от реалностите.

Групировката ТИМ изкупувала дългове на Мулти в туризма?

Мултигруп задлъжняла към фирмите - подизпълнители на туристическите ѝ проекти по северното Черноморие, а групировката ТИМ активно е изкупувала тези дългове, съобщи днес Дарик радио.

В момента варненската полиция установявала всички подизпълнители на обекти на MG корпорация по северното Черноморие, към които фирмата не се е издължила. Тук се включвал и комплекса "Св.Илия" до Варна. Шефовете на тези фирми ще бъдат разпитвани, съобщи директорът на РДВР - Варна ген. Веселин Попов. Според него местната полиция активно проверява версията, свързана с интересите на Илия Павлов в туристическия бизнес.

Според източници на Дарик радио от финансовите среди във Варна, активите на MG корпорация в туризма в този регион били колкото пасивите. Пак според тях, чрез свои фирми групировката ТИМ активно е изкупувала дългове на Илия Павлов от фирми подизпълнители, но никой не е потвърдил официално тази новина. На въпрос дали са разпитвани представители на ТИМ, шефът на РДВР-Варна не отрече, че това се е случило в събота вечерта, но отказа да назове имената на разпитваните.

Сблъсъкът между ТИМ и Мулти в туристическия бизнес е една от десетината версии, които се появиха още в нощта на убийството на Илия Павлов.

Павлов беше в конфликт с варненската групировка ТИМ, която навлиза все по-мощно в икономическия живот на страната, заради приватизацията на курорта "Св. Константин и Елена".

В началото на януари т.г. ТИМ спечели чрез фирма - клиент на ЦКБ 72 % от акциите на курорта. Сделката бе осъществена през фондовата борса. Илия Павлов, собственик на гранд хотел Варна в "Св. Константин и Елена", бе инвестирал в инфраструктурата на курорта и бе заявил интерес от сделката. Преди това дружество на Мултигруп придоби миноритарен пакет от акции в "Св. Константин и Елена".

Петков отрича връзка между делото"Луканов" и убийството на Павлов

Като несъстоятелна обяви днес версията, свързваща убийството на Илия Павлов и делото "Луканов", заместник председателят на Висшия съвет на БСП Румен Петков. Павлов и Петков са сред най-важните свидетели по делото за убийството на бившия министър-председател. Ден преди да бъде разстрелян с един куршум в сърцето, шефът на Мултигруп даде показания по делото, което породи и тази връзка.

Румен Петков беше сред най-приближените на убития Андрей Луканов, според мнозина той е един от най-добрите възпитаници на бившия премиер.

Не смятам, че убийството на Илия Павлов е политическо, но това не означава, че не може да бъде дори такова, каза в Плевен днес Петков. Според него резултатите от насилствената смърт на един от най-големите бизнесмени в България ще до отдръпване на инвеститори от страната ни и страхова психоза за населението.

Румен Петков повтори вчерашното искане на БСП премиерът Сакскобургготски още този петък да информира Народното събрание за всички мерки, взети след убийството на Илия Павлов и за действията на службите за сигурност.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?