Ковачев се презастрахова за партньорската проверка с наблюдатели от МААЕ

Резултатите от партньорската проверка на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се различават от тези на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която установи миналата година, че по технически и експлоатационни характеристики тези блокове отговарят на международните стандарти за безопасност.

Това заяви пред БНР Кенет Брокман, началник на отдел "Безопасност на ядрени инсталации" в МААЕ, базирана във Виена. Днес Брокман се срещна с президента Георги Първанов и министъра на енергетиката Милко Ковачев. След срещата с Ковачев от пресцентъра на енергийното министерство съобщиха, че министърът е поканил експерти на МААЕ да участват като наблюдатели в проверката на 3-ти и 4-ти блок от Групата по атомни въпроси на Евросъюза, която ще се състои през ноември.

Партньорската проверка бе договорена от българското правителство през есента на 2002 г., успоредно с ангажимента на кабинета за предсрочно затваряне на 3-ти и 4-ти блок през 2006 г. С писма до държавните глави на страните членки на ЕС президентът Първанов се опита да неглижира ангажимента на изпълнителната власт за по-ранното затваряне на двата реактора. Тезата на правителството е, че партньорската проверка е шанс на България да докаже пред 15-те, че двата реактора са модернизирани до степен, отговаряща на международните стандарти за безопасност и няма причина те да не продължат своята работа и след 2006 година.

След като поеха ангажимента за предсрочно затваряне, от правителството непрекъснато повтарят, че този ангажимент може да се промени в резултат на очакваната проверка. Единствено министърът по европейските въпроси Меглена Кунева се опитва да насочи дебата на плоскостта какво ще изгуби България, ако откаже да затвори предсрочно реакторите и изпусне шанса за по-ранно присъединяване към ЕС, респективно и ползването на средства от европейските структурни фондове.

Днес представителят на МААЕ заяви, че ако между оценката на международната агенция на ООН от мисията ѝ през 2002 г. и тази на партньорската проверка на ЕС има разлика, ще е много важно да се установи основанието за нея. Тогава решението за бъдещата експлоатация на блоковете ще трябва да бъде взето от ръководството на атомната централа в Козлодуй и от българското правителство, добави той.

След разговора си с Първанов Брокман все пак заяви своето очакване, че партньорската проверка ще препотвърди оценката на МААЕ отпреди година. "Очаквам ЕС да включи в своята мисия солидни специалисти за технически анализ", каза експертът на МААЕ пред медиите. Той добави, че международната ядрена агенция и занапред ще продължи да осигурява точна техническа информация, която да послужи на тези, които взимат политическите решения у нас и в Европа.

За да се подсигури, министърът на енергетиката Милко Ковачев е поканил експерти на МААЕ да участват като наблюдатели в партньорската проверка. На срещата си с Брокман той е заявил българското очакване, че това ще бъде експертна професионална оценка на безопасността на АЕЦ "Козлодуй". Преди седмици главният секретар на енергийното министерство, както и шефа на ядрения регулатор алармираха, че ЕС ще прати група, която да провери само как България се подготвя за предсрочното затваряне на двата реактора, а не новото им ниво на безопасност.

Пред Кенет Брокман енергийният министър е декларирал, че България няма вариант да се откаже от ядрената енергетика, която е със значим дял в енергийния баланс на страната. Ковачев изтъкнал и стабилизиращата роля на българската енергетика в Югоизточна Европа, тъй като покрива повече от половината от дефицита на ток в региона. По думите на министъра, тази отговорност може да се носи само чрез балансирано и едновременно развитие на трите основни за България енергийни източници - местни въглища, възобновяеми източници и ядрена енергетика.

Пред МААЕ-експертът президентът Първанов пък изтъкна, че 90% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната. Според държавния глава, по тази тема в България има политически и обществен консенсус. По думите на Първанов, и в политическия дебат, и в професионалните разговори тема №1 била темата за безопасността на атомната централа в Козлодуй.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?