Козметични подобрения за 13.5 млн. лв. за пространството около НДК в София

Съдбата на паметника тепърва ще се решава, като за това ще са нужни още пари

Козметични подобрения за 13.5 млн. лв. за пространството около НДК в София

Подмладяващ лифтинг за 13.5 млн. лв. ще бъде направен на пространството около НДК през следващите две години. Грозно стърчащият паметник “1300 години България” обаче не е предвиден в проекта, който получи европейско финансиране. За него предстои да бъде направено обществено допитване на съдбата му.

Проектът на Столична община е един от общо 36-те одобрени по оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР). Безвъзмездната помощ за него е 5 млн. лв., а останалите ще бъдат осигурени от бюджета на софиянци.

Проектът за реконструкцията на парковото пространство е направен от общинското предприятие “София-Проект” и “Софпроект ОГП”. Паркоустройствената част е дело на ландшафтния архитект Валя Атанасова.

Идеята е пространството да си върне овехтелия с годините блясък и да стане притегателно място за културни прояви и събития. Нещо като сбирките по брега на Сена в Париж, ако сте били там. Новият облик на НДК трябва да е факт до края на 2015 г., а четири години по-късно София се готви да бъде културна столица на Европа.

Сумата от 13.5 млн. лв. изглежда внушителна, но и размерите на интервенцията са внушителни – около 160 декара парково пространство плюс още 25 декара тротоари ще бъдат подновени и освежени. Това е причината стойността на проекта да изглежда голяма, коментира Ралица Маджарова, директор на дирекция “Зелена система” в Столична община и ръководител на проекта пред Mediappool.

Без драстична промяна

Не се предвижда драстична промяна във визията на парка. Околното пространство на НДК е изградено в началото на 80-те години на миналия век и през годините са правени само частични ремонти. Така гледката днес е счупени плочки, липсващо осветление, малко зеленина, запустял детски кът, но като цяло положението е прилично, ако изключим паметника.

Общата площ на настилките в парковото пространство е 67 декара и част от тях ще бъдат подменени изцяло, а други освежени.

Пред централния вход на НДК е планирано да се наредят 400 кв. м гранитни плочи. За да не се чупят достъпът на тежки камиони ще бъде забранен. Счупените гранитни плочи по алеите и другите входове на парка ще бъдат подменени. Леко пукнатите плочки ще бъдат запълнени със специална смес и ще се шлифоват.

Цялостно ще се подменят ивиците от бял врачанскки камък с лайсни от бял мрамор с леко набраздена или обработена като ситна бучарда горна повърхност за да не се пързаляме през зимата и да не счупим някой крайник.

Тополовградският мрамор от двете страни на каскадата ще бъде пренареден като “рибена кост” с бял мрамор.

Детският кът се възстановява                                 

Запустелият детски кът, в който навремето имаше водната каскада с изкуствена река, прагове, водопади и езерца ще бъде възстановен. Рекичката ще се захранва от нов водопровод.

Всички настилки от червен паваж ще бъдат пренаредени. Киното и кафето обаче е предвидено да бъдат премахнати.

Кучетата няма да могат да се разхождат навсякъде в парка. За тях е предвиден специален кът в югозападната част на парка.

Всички кошчета за смет ще бъдат подменени със 120 олекотени. За сладки приказки в парка на разположение ще има 247 пейки. За да утолите жаждата си пък всичките чешмички в парка ще бъдат възстановени.

Райска градина

В райска градина с много зеленина и цветя трябва да се превърне парковото пространство, което се простира на 77 декара, ако се изпълни проекта. За възстановяването на зелените площи е планирано да бъдат посадени близо 2000 дървета, 16 000 нови храсти и 17 800 многогодишни цветя.

Зад занемареното сега простаранство на НДК ще цъфтят рози през цялото лято. По на юг към бул. “България” ланадулата ще е акцент на композиция от цветя, каквито обещават да има в целия парк.

Жив плет ще разделя парковото пространство на НДК от околните улици. За източната и западната граници те ще са от туя, за северната – от лигуструм овалифолиум, а за южната – от пираканта кокцинеа. От вътрешната страна на плета ще има ограда. Целта е хората да не минават през плета и да го унищожават. Оградата ще е метална и ще е висока колкото плета.

Чрез подбора на видовия състав на декоративните дървета и храсти, а също и чрез оформянето на пространствата на всяка зона да бъде придадена своя неповторима индивидуалност, обещават авторите на проекта.

Водната каскада връща блясъка си

Най-много средства ще глътне реконструкцията на фонтана в подлеза на НДК и каскадите – водни огледала пред НДК. Предварителните разчети показват, че ще са нужни около 2 млн. лв. за тях.

За да се поддържа зеленината подземната напоителна система ще бъде възстановена. За цветята е предвидено да се направи капково напояване, а тревните площи ще се освежават с модерни роторни подземни разпръсквачи. Предвидени са и ръчни хидранти за допълнително напояване и миене на настилките. Захранването на напоителната система ще става от сондажни кладенци.

Около 30 “вандалоустойчиви куполни камери с варифокален обектив” ще следят за сигурността в парка.

Осветлението също ще бъде възстановено, като комфорта ще осигуряват 356 светодиодни тела с височина от един до 13 метра.

Предвидено е да има нови велотрасета по всички обиколни и прилежащи тротоари на парка, като те ще бъдат направени от цветен унипаваж.

Споделяне

Още по темата

Още от България