Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще има ли ремонт на ремонта около НДК?

Реконструкцията на сградата и пространството около нея едва ли ще вмести в планирания бюджет от 25 млн. лв.

5 коментара
Ще има ли ремонт на ремонта около НДК?

Националният дворец на културата (НДК) ще бъде основната сцена на първото българско председателство на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. Ресорният вицепремиер Меглена Кунева вече предупреди, че подготовката изостава. До голямото събитие остават две години и при добро планиране и организация забавянето може и да се навакса. Но може и да се повторят сцени отпреди 37 години, когато заради XII-тия конгрес на БКП през 1981 г. на огромната строителна площадка кипи денонощен труд, докарани са работници от провинцията, хвърлят се милиони, за да може НДК да бъде построен и конгресът да се проведе именно там. Легендите гласят, че в суматохата около бързането и некоординираните дейности, част от строителната техника не е могла да бъде изтеглена и е зарита, тъй като вече било започнало оформянето на надземното пространство около НДК.

Какво се случва в момента? Адаптацията на НДК и реконструкцията на пространството около него става на парче и върви бавно. Ремонтът на зоните около сградата се прави преди този на самата сградата, който се очертава да бъде мащабен. Това означава, че ще е нужна тежка строителна техника, а тя от своя страна може да повреди положените вече нови плочки, новозасадените дръвчета и храсти (които струват доста скъпо на данъкоплатците).

Поръчката за ремонта на НДК е с прогнозна стойност от 12.8 млн. лв. без ДДС и беше пусната миналата седмица. Търгът за реконструкцията на площад "България" за 5 млн. лв. без ДДС върви от началото на годината. Първият опит за избор на изпълнител беше неуспешен. След като се яви само един кандидат, столичният кмет Йорданка Фандъкова прекрати процедурата и обяви нова. Тя обаче е спряна, заради обжалване на условията в Комисията за защита на конкуренцията.

В масовия случай обжалването на процедурите отнема немалко време. Според експерти ремонтните дейности могат да започнат реално през 2017 г.

За ремонта на част от околното пространство на НДК през миналата година вече бяха платени над 6.6 млн. лв. - европейски и бюджетни средства.

Така сметката до момента е близо 25 млн. лева, но те няма да са достатъчни. Ще трябват още милиони за справянето с разпадащия се паметник "1300 години България", който се издига на площада пред НДК. Столичния общински съвет взе решение за премахването му, но и то се обжалва.

Нови милиони ще са нужни и за възстановяването на подходите отстрани и зад НДК, след като приключи ремонтът на сградата. Така цялостната реконструкция на двореца и околното пространство може да глътне два пъти повече от сега прогнозираните 25 млн. лв.

Пълна промяна на НДК - до средата на 2018 г.

Нощна визуализация тук

Поръчката за ремонта на НДК е обявена на 14 април от едноименното държавно дружество, стопанисващо двореца. Срокът за подаване на офертите е 25 април. Плановете са най-късно през септември да има избран изпълнител при условие, че няма обжалване на процедурата.

"Според изискванията и заданието от Европейския съюз и Министерския съвет, основният ремонт на сградата,...., трябва да завърши най-късно до 31 декември 2017 г. Това ще даде 6 месеца тестов период преди самото председателство, което ще се осъществи през втората половина на годината", се казва в отговора на НДК до Mediapool.

На практика обаче може да се окаже, че време за тестов период няма да остане. Срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца. Търгът е на инженерин и избраният изпълнител ще има няколко месеца да проектира. Чак след това може да пристъпи към строително-монтажните дейности, става ясно от публикуваната документация. Това означава, че строителните дейности ще вървят почти до самото председателство през юни 2018 г.

Преустройството и адаптацията на основната сграда предвижда пълна подмяна на основните системи – ВиК, отопление, вентилация, електроинсталации, асансьори. Ще бъдат подменени и настилките в залите и коридорите с гранитогрес и мокетни плочи от висок клас.

Ще бъде направена подмяна и на таваните, част от които ще станат светещи. Стените ще бъдат пребоядисани, паната изчистени, а ламперията подменена с пожароустойчива. Ще се поставят нови подвижни преградни стени.

Ще се направи основен ремонт и на санитарните възли. Ще се поставят умивалници, писоари и тоалетни чинии от най-висок клас, ще има дори сешоари.

На централния вход ще се постави ефектно осветление. Фасадата също ще се освежи с подмяна на стъклопакети. Предвидено е изграждане на допълнителна козирка от страната на вход А6, който ще е за VIP посетителите.

Ще бъде направена хидроизолация на покрива и частично ще се ремонтират терасите, на които ще се сложат кашпи. Заложени са и над 200 кв.м "зелени стени".

Ръководството на НДК има амбицията да подобри и енергийната ефективност на сградата. За целта има стратегия за въвеждането на BMS система за управление на сградните инсталации и за произвеждане на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Цената не е основен показател за избора на изпълнител. Той ще бъде определен по икономически най-изгодната оферта, в която най-голяма тежест има техническото предложение – 50 точки. Ценовото предложение ще носи 30 точки. По 10 точки се дават за непредвидени строително-монтажни дейности и за срока на изпълнение.

Втори опит за избор на изпълнител на площад "България"

През януари Столична община пусна обществена поръчка за ремонт на площад "България" (пространството пред НДК) с прогнозна цена от 5 млн. лв. Тя е прекратена от столичния кмет Йорданка Фандъкова на 1 март. Причината е, че само един участник е подал оферта и няма конкуренция. Предложението е било от "Експерт-СТрой" ООД. Компанията е собственост на Здравко и Таня Христови, сочи справка в Търговския регистър.

На 18 март е обявен нов търг. По него оферти са подали осем кандидати, казаха от Столична община в отговор на запитване на Mediapool. Имената им не са посочени дори в досието на поръчката. Причината е, че тя се оспорва пред КЗК и по тази причина е временно спряна. На сайта на КЗК не беше открита жалба срещу поръчката, макар че от регистъра на обществените поръчки се вижда, че би трябвало да има такава.

Във втората поръчка са отстранени някои допуснати неточности в количествено-стойностната сметка, казаха от Столична община.

Проектът предвижда цялостно демонтиране на съществуващите плочи, фрезоване на пластовете под тях с дълбочина 20 см, полагане на нова хидроизолация между две армирани бетонови плочи и нова гранитна настилка.

Около отвора на фонтана се предвижда да бъде направен стъполовиден амфитеатър с ефектно осветление и система за отводняване на площада.

Фирми: Ремонтът няма да е качествен

От въпросите на участници в процедурата се разбира, че те имат резерви по отношение на проекта и предупреждават, че ако бъде направен така, той няма да е качествен.

Резервите са по отношение на новата хидроизолация и липсите на фуга в гранитните настилки. Така изпълнен, този участък ще се компрометира, смята фирмата. Столична община обаче потвърждава, че изпълнението на гранитните настилки ще се прави без фуга. Въпросът е спорен между специалистите – един смятат, че трябва да има, а други не, показа допитване на Mediapool.

В количествената сметка не е предвидено и отводняване на новата хидроизолация. Липсва и преминаване на канализационни и електро- тръби през хидроизолацията, отводняването ѝ в зоната на зелените площи. "Считаме, че липсата на отводняване на хидроизолацията ще доведе до компрометиране на целия участък", смята строителна компания.

Ремонтът на площад "България" се прави основно заради лошата хидроизолация, която наводнява търговските обекти.

Другият аргумент за ремонта са начупените плочи вследствие на преминалите тежки машини. Тук логично възниква въпросът защо ремонтът на площада не се направи след като приключи този на НДК (или поне фазата, когато ще се налага преминаване на тежка техника), за да не се натрошат плочите отново. Столичният кмет Йорданка Фандъкова го е повдигнала и на оперативно заседание на правителството. Уверенията са били, че там няма да влизат тежки машини, а доставката на строителните материали за реконструкцията на сградата ще става през страничния и заден подход.

Очевидно е обаче, че няма време и се бърза, защото ремонтът на сградата се очаква да приключи месец - два преди самото председателство на ЕС през май 2018 г.

Срокът за изпълнение на ремонта на площад "България" е 5 месеца. Този срок се определя от фирми като "нереалистичен". "Според нас технологично необходимият срок за изпълнение на обекта е 5 месеца след подписване на Протокол 2". От Столична община отговарят, че крайният срок остава 31 май 2016 г. Той е записан и във втората публикувана обществена поръчка, но най-вероятно ще бъде коригиран, защото няма как да се спази.

Миналогодишният ремонт за над 6.6 млн. лв. вече даде дефекти

Миналогодишният ремонт на част от околното пространство на НДК вече даде дефекти, а крайният резултат от извършването му предизвика недоволството на столичани. Причината е, че гражданите не могат да разберат за какво точно са похарчени над 6 милиона. Още по-гневни реакции предизвика решението на общината санкционира фирмите изпълнители с общо 632 617 лв.

Частичната реконструкция на околното пространство на НДК беше направена ударно в периода 12 май – 17 декември 2015 г., за да не се изпуснат европейските пари.

Финансирането беше по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Одобреният бюджет беше близо 11 млн. лв., но реално са изплатени над 6.6 млн. лв., по данни в информационната система за еврофондовете ИСУН.

Хората обаче се питат, за какво са отишли тези пари, защото видимо няма някаква съществена промяна. Това е така, защото целта е била минимална намеса, обясниха от Столична община.

За какво са отишли парите

Столичния кмет Йорданка Фандъкова отговори на общинския съветник от БСП Борис Цветков за какво точно са изразходвани над 6.6 млн. лв. :

 • възстановяване на фонтан и водна каскада
 • изграждане на три сондажни кладенци
 • нова поливна система с 1713 разпръсквачи
 • парково осветление с 297 стълба и осветителни тела и 127 броя прожекторно осветление
 • възстановено улично осветление по прилежащите улици и булеварди
 • възстановени са 24 дка тротоарни настилки и 1200 м велотрасета
 • подменени са 2820 кв.м варовикови плочи с мраморни лайсни
 • подмяна на 2171 кв.м счупени плочи
 • пренареждане на 6367 кв.м гранитни плочи
 • възстановяване на 1480 кв.м настилка от червен паваж
 • обновени са 77 дка зелени площи с презатревяване, засаждане на 1733 броя дървета (не се забелязва такава гора от дървета – бел.ред.), 4380 рози, 15 750 храсти, 18 755 цветя, 2839 кв.м сазонни цвета, 950 м жив плет, 400 м бордюрна растителност
 • монтирани са 29 камери и е изграден център за видеонаблюдение и охрана
 • изграждане на две автоматизирани обществени тоалетни.

Кой какво ремонтира досега

Изпълнител на парковите и тротоарните настилки с велотрасетата, уличното и парковото осветление беше "СК-13 Пътстрой" за 4.67 млн. лв. без ДДС.

Паркоустройството и автоматизираната поливна система е дело на "Водстрой 98", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски за 2.18 млн. лв.

Фонтанът, водните каскади и ВиК са изпълнени от общинското дружество "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) за 1.78 млн. лв. без ДДС.

Изпълнител на двете автоматизирани обществени тоалетни е фирма "Полид" ООД за 238 677 лв.

Системата за видеонаблюдение е на ДЗЗД "Лирекс БГ-Сектрон" за 218 540 лв.

Строителният контрол се е осъществявал от общинското дружество "Софинвест".

Без забележки е била работата само на общинското "ВиК" и на "Лирекс БГ-Сектрон", става ясно от отговора на столичния кмет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Александър Борисов
  #5

  На снимката напомня угаснал вулкан. А,тънките струйки пред него,като че ли се борят за живот ! Грозен истукан не можеш промени с помада и червило.

 2. Александър Борисов
  #4

  Ненормално кратък срок за проектиране и изпълнение ,на времето вдигнаха грозна постройка с много скрити,но съществени дефекти,за които ние,гражданите, започнахме да чуваме все по-често веднага след откриването на НДК.Че има погребани машини от големината на багер,не е легенда,а абсолютна истина,тъй като,за да се докаже при внезапно обявено посещение на високопоставено лице,че всичко върви бързо,се зариваха дълбоки изкопи,преди да може машината да се измъкне от дълбоката кал и вода на дъното. Тогава се строеше в срокове,сложени да се угоди на зле образовани и суетни диктатори. А,сега,след като се сляхме със световният опит,пак ли тръгваме по старите пътеки ? !

 3. Boris Tsvetkov Tsvetkov
  #3

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153532430952406&set=a.10153532430927406.1073741982.696027405&type=3&theater

 4. Дядо ми Петър
  #2

  "Софинвист" добре е инвестирал в джобовете на приятелчетата. Комисионните са прибрани. "Инвестирането" (краденето) продължава. Защо не, щом ние софиянците продължаваме да се лигавим с "управляващите" общината ни разбойници.

 5. Николина
  #1

  Изключително порочно е да се прави търг без предварително готов работен проект. Подобна обществена процедура трябва да се разделя две - на работен проект и след това инженеринг. По този начин може да се направи точно сравнение на проектите, количествените сметки към тях и след това на цените на всеки участник за инженеринг.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.