Съдът разреши събарянето на паметника пред НДК

Съдът разреши събарянето на паметника пред НДК

Столична община вече може да премахне паметника "1300 години България" пред НДК. Това реши окончателно Върховният административен съд, след като отхвърли жалбите на автора на творбата Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу намерението на София да демонтира монумента.

От полуразрушения паметник ще бъдат запазени само скулптурите, като плановете са те да бъдат експонирани в Музея за социалистическо изкуство.

Столична община има намерение на мястото на паметника да бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк, но не в автентичния му вид.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник. Собствеността над произведението принадлежи на Столична община, смята ВАС.

По този повод "Група Град" коментира на фейсбук страницата си: "В решението на съда се посочва, че не може да се твърди, че авторът на паметника Валентин Старчев има авторски права върху цялото произведение. Според магистратите той запазва правата върху бронзовите фигури, но общината има право да управлява и да се разпорежда с паметника, тъй като е собственик на терена." Иновативна гледна точка за паметниците. Интересно за паметника на Самуил очите в коя част на авторските права са?"

Към момента няма официално решение от страна на Столична община кога ще започне демонтажът на паметника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?