Не е ясно кога ще бъде демонтиран паметникът пред НДК

Не е ясно кога ще бъде демонтиран паметникът пред НДК

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не се ангажира със срок за демонтирането на паметника пред НДК. Причината е, че процедурите по самото премахване може да се обжалват и това да отнеме години в съда.

"Не мога да се ангажирам с никакъв срок – нито кратък, нито дълъг", каза Фандъкова.

Тя припомни, че решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" е от преди две години.

Едва преди дни обаче Върховният административен съд окончателно реши, че творбата може да бъде съборена, като се запазят скулптурните фигури на автора Валентин Старчев. Именно той, заедно с общински съветници от БСП, обжалваха решението на СОС за демонтаж на  паметника.

Няма никакъв риск за пластиките на проф. Старчев, каза Фандъкова. Съгласно решението на СОС те ще се съхраняват в хранилището на Музея за история на София. Демонтирането им ще бъде съгласувано с автора, каза Фандъкова.

Предстои да бъде направен проект за демонтаж на съоръжението. След това ще бъде обявена поръчка за избор на изпълнител, каза Фандъкова. По думите ѝ тези процедури може да бъдат обжалвани и това е причината тя да не може да каже дали тази година паметникът ще бъде демонтиран.

Преди време Столичният общински съвет взе решение на мястото да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести софийски полкове.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?