КПКОНПИ иска яхтата и самолета на Божков

Искове за имущество за над 400 млн. лв. са внесени в съда

Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла иск за отнемане на имущество от бизнесмена Васил Божков за над 278 млн. лв. Исковете са внесени в Софийския градски съд. Освен лично от Божков се иска отнемане на имущество и от жена му Елена Динева, както и от 10 фирми, свързани с тях. Общата стойност на исковете е 406 547 219 лв.

Яхтата, лодката и самолета

От Божков се иска отнемане на 36 имота и 7 моторни превозни средства, посочват от КПКОНПИ. Комисията настоява хазартният бос да се раздели с моторна яхта"Wasabi 60Apex" (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка "Brig Falcon 420" (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и самолет "Bombardier" (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

Гражданските искове срещу Божков се базират на разследванията срещу него. В мометна той има 19 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група, както и за поръчкови убийства.

Това е поредната стъпка за отнемане на ценности от страна на държавата. Прокуратурата вече прибра античната му колекция, която се оценява на стотици милиони. След това бе взета и сбирка с над 1400 картини.

Самият Божков се намира в Дубай и през последните дни е активен около политическия си проект "Българско лято". Бизнесменът предложи на Слави Трифонов да се явят заедно на изборите. Шоуменът отказа.

Свързани лица

Още общо 31 имота трябва да бъдат отнети от Божков и свързани с него лица, твърдят от КПКОНПИ. Сред тях са апартаменти в София и Балчик, имоти и къща в Гърция, парцели във Франция и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?