Край на безплатната Уикипедия за третия свят

Край на безплатната Уикипедия за третия свят

Фондацията "Уикимедия" реши да прекрати безплатната услуга "Уикипедия зироу", предназначена за развиващите се пазари, съобщи сайтът engadget.com. Основната причина за решението е липсата на информация за услугата и навици за ползването ѝ сред местното население, посочват от изданието.

През 2012 г. фондацията стартира проекта за безплатен достъп през мобилните мрежи до ресурсите на сайта wikipedia.org за страни от Африка, Близкия изток и части от бившия тоталиратен блок в Европа. Услугата се предлага от 97 оператора, а покритието ѝ обхваща около 800 млн. души.

С инициативата да популяризира знанието, като предлага безплатно многообразие от теми, "Уикимедия" печели наградата за активисти на конгломерата "Юг Югозапад" през 2013 г. Идеята среща и критики, като най-сериозната е, че нарушава принципа за интернет неутралност. Според него не трябва да има облагодетелствани страни в мрежата, а достъпът трябва да е при еднакви условия за всички потребители. Освен това се срещат и случаи, например в Бангладеш, когато платформата на Уикипедия се използва като средство за размяна на съдържание с нарушени авторски права.

Дейностите по проекта "Зироу" ще приключат постепенно до края на 2018 г. "Уикимедия" вече не сключва нови договори с мобилните оператори, а подписаните ще останат в сила съобразно техните срокове. Според фондацията, все повече потребители вече могат да си позволят таксите за мобилен интернет дори в страните с догонващо развитие.

Споделяне

Още от Общество