mediapool.bg Ти си това, което четеш

Край на безплатната Уикипедия за третия свят

16:01 | 19 февруари 2018 | 0 коментара

Фондацията "Уикимедия" реши да прекрати безплатната услуга "Уикипедия зироу", предназначена за развиващите се пазари, съобщи сайтът engadget.com. Основната причина за решението е липсата на информация за услугата и навици за ползването ѝ сред местното население, посочват от изданието.

През 2012 г. фондацията стартира проекта за безплатен достъп през мобилните мрежи до ресурсите на сайта wikipedia.org за страни от Африка, Близкия изток и части от бившия тоталиратен блок в Европа. Услугата се предлага от 97 оператора, а покритието ѝ обхваща около 800 млн. души.

С инициативата да популяризира знанието, като предлага безплатно многообразие от теми, "Уикимедия" печели наградата за активисти на конгломерата "Юг Югозапад" през 2013 г. Идеята среща и критики, като най-сериозната е, че нарушава принципа за интернет неутралност. Според него не трябва да има облагодетелствани страни в мрежата, а достъпът трябва да е при еднакви условия за всички потребители. Освен това се срещат и случаи, например в Бангладеш, когато платформата на Уикипедия се използва като средство за размяна на съдържание с нарушени авторски права.

Дейностите по проекта "Зироу" ще приключат постепенно до края на 2018 г. "Уикимедия" вече не сключва нови договори с мобилните оператори, а подписаните ще останат в сила съобразно техните срокове. Според фондацията, все повече потребители вече могат да си позволят таксите за мобилен интернет дори в страните с догонващо развитие.

Още от Общество