Новата военна стратегия на Обама:

Край на големите войни и прехвърляне на отговорност към Европа

Край на големите войни и прехвърляне на отговорност към Европа

Президентът Барак Обама обяви новата военна стратегия на САЩ, която призовава към по-голямо американско военно присъствие в Азия и предвижда съкращаването на войските в Европа в момент, когато Пентагонът се стреми да съкрати разходите си с почти половин трилион долара след десетилетие на войни, съобщи Ройтерс.

 

На пресконференция в Пентагона Обама, застанал до министъра на отбраната Лион Панета, оповести преразгледаната военна стратегия, която призовава САЩ да поддържат сили, способни да спечелят една война, като същевременно запазят способността си да възпрат противник във втори конфликт.

 

Това представлява завой от често повтаряната цел на американските военни да могат да се бият и побеждават в две войни на два различни театъра на бойни действия едновременно.

 

"Макар че войските ни продължават да се сражават в Афганистан, приливът на войната се отдръпва," подчерта Обама на пресконференцията.

 

"Нашите въоръжени сили ще бъдат по-скромни, но светът трябва да бъде наясно - САЩ ще запазят военното си превъзходство с въоръжени сили, които са пъргави, гъвкави и готови да посрещнат пълния спектър от извънредни обстоятелства и заплахи," добави президентът.

 

Вестник "НюЙорк тамс" коментира, че с новата си стратегия за отбрана президентът Обама е извел на преден план едно общо взето прагматично виждане за това как страната ще организира и разполага военните си сили в 21-ви век, борейки се същевременно с дълбоките си финансови проблеми. Планът се основава на идеята, че страната трябва да използва сила по-разумно и умерено, което носи облекчение след катастрофалната война на Джордж Буш в Ирак.

 

В течение на шейсет години САЩ планираха боеспособност за водене на две големи сухопътни операции почти едновременно. Сега дойде време за промяна, отбелязва Майкъл О'Ханлон от института "Брукингс" в статия във в. "Вашингтон пост".

 

Британският вестник "Гардиън" отбелязва от своя страна, че стратегията съдържа две ясни послания. Първо - че Америка не възнамерява никога вече да води войни като тези в Ирак и

Афганистан, и второ - че колективната отбрана на Европа зависи от самата Европа и тя ще трябва да се справя сама, тъй като Америка няма да е на линия да съдейства със зареждане с гориво в полет и разузнаване, както направи в Либия.

 

В увода на новата стратегия се посочва, че в момента нацията се намира в момент на преход. В нея военното ведомство обещава да увеличи инвестициите в средствата за водене на кибервойна, като същевременно намеква, че американският ядрен арсенал може да се свие, без това да застраши сигурността на страната.

 

"Въпреки че американските военни ще продължат да допринасят за глобалната сигурност, ние, по силата на необходимостта, ще ребалансираме към Азиатско-тихоокеанския регион," гласи стратегическият документ.

 

Преместването на фокуса към Азия се дължи на нарастващите опасения в Пентагона относно стратегическите цели на Китай в момент, когато Пекин изпробва ново поколение оръжия, които могат да затруднят достъпа на американските ВВС и ВМС в Далечния изток.

 

Обама, който инициира преразглеждането на стратегията през лятото, и Конгресът се разбраха да намалят разходите за национална сигурност с над 450 милиарда долара през следващото десетилетие.

 

Те се споразумяха също за автоматични съкращения на разходите, които могат да орежат още 600 милиарда долара от бюджета на Пентагона, освен ако Конгресът не излезе с алтернативно решение.

 

В обнародвания стратегически документ липсва конкретика колко точно войски ще бъдат съкратени и не се засягат конкретни бюджетни въпроси. Но представители на администрацията заявиха по-рано, че персоналът на сухопътните и на военноморските сили ще бъде намален с 10 до 15 процента през следващото десетилетие, което означава десетки хиляди военнослужещи.

 

"През следващите 10 години ръстът на военния бюджет ще се забави, но разходите все пак ще се увеличават, понеже върху нас лежат глобални ангажименти, които изискват от нас лидерство," каза Обама на пресконференцията.

 

В стратегията се потвърждават "трайните интереси" на САЩ в Европа и значението на НАТО, но се прави уговорка, че състоянието на американските въоръжени в сили в Европа трябва "да еволюира" в съответствие с духа на времето.

 

Представители на администрацията намекнаха, че САЩ ще съкратят допълнително числеността на сухопътните си войски в Европа с още една бригада, или между 3 и 4 хиляди войници в зависимост от състава на тази бойна единица.

 

В стратегическия документ САЩ се ангажират да помагат за поддържане на стабилността в Близкия изток, като същевременно отговарят на аспирациите на народите от региона, изразени в Арабското пробуждане.

 

САЩ ще продължат да работят за прекратяване на ядрените програми в Иран и Северна Корея, се казва още в документа. В него се изразява също загриженост от новите оръжия, разработвани от Китай и Иран, които могат да попречат на военноморските и на военновъздушните сили на САЩ да оперират в чужбина.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?