Крайно десни запалиха чучело на Вселенския патриарх в Истанбул

Полицията в Истанбул се сблъска с крайно-десни демонстранти.Те протестираха срещу правителството, което според тях прави твърде големи отстъпки на православните християни.

Турските медии съобщиха, че полицията е използвала сълзотворен газ и палки за да разпръсне стотици демонстранти пред сградата на Вселенската патриаршия, които запалиха и чучело на Вселенския патриарх Вартоломей Първи.

Наблюдатели отбелязват, че турските националисти са разгневени от наскорошно решение на властите да позволят отново да бъде отворена православна семинария близо до Истанбул.

Решението е част от усилията на Турция да получи покана за членство в Европейския съюз.

Християните са малцинство в Турция, но Истанбул продължава да е мястото, където живее Вселенският патриарх, смятан за духовен водач на православието, припомня ББС.

Същевременно в понеделник започват разговорите на комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген в Турция, които се оценяват от турските медии като изключително важни от гледна точка на процеса на присъединяване на Анкара към Европейския съюз.

Посещението на Ферхойген ще продължи до 9 септември. Освен Анкара, където ще се състоят разговорите му с турските ръковдители, той ще посети също Истанбул, Измир и Диарбекир, административния център на населения предимно с кюрди Югоизточен Анадол.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?