Крайнодясната група в Европейския парламент се разпадна

Крайнодясната група в Европейския парламент се разпадна

Крайнодясната група в Европейския парламент „Идентичност, традиция и суверенитет” престана да съществува, след като от нея излязоха петима румънски евродепутати, членове в родината си на националистическата партия „Велика Румъния”, съобщиха от Европарламента.

В сряда зам.-председателят на парламента Едуард Макмилън-Скот обяви края на групата, защото след напускането на румънските евродепутати броят на членовете ѝ падна на 18 при необходим минимален брой 20 парламентаристи според правилника на Европарламента. Решението за разпадането на групата влиза в сила от същия ден. Съобщението е било посрещнато с бурни ръкопляскания в пленарната зала.

Според Франс прес напускането на групата от румънските евродепутати е в знак на протест срещу думите на евродепутата и член на същата парламентарна група Алесандра Мусолини, внучка на италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини. Тя заяви, че престъпността е станала начин на живот на румънците.

Изказването ѝ стана на фона на изострянето на отношенията между Румъния и Италия. Преди дни млада жена бе убита в Италия, като бе установено, че убиецът е румънски ром. Италия предприе масирана акция за експулсиране на пребиваващи в страната румънци с установени нарушения на местните закони. Това бе съпроводено от остра медийна антирумънска кампания и ответна дипломатическа реакция от страна на Румъния.

Според неофициални данни от италиански източници на полуострова пребивават над 1 милион румънски граждани.
Трима са българските евродепутати, членове на разпадналата се крайнодясна парламентарна група. И тримата са от партия „Атака”.

По регламент парламентарните групи в ЕП получават допълнително финансиране и повече време за изказвания по време на парламентарните сесии. Досегашните членове на „Идентичност, традиция и суверенитет” стават независими депутати.

Споделяне

Още от Европа