Крайнодясната унгарска партия Йобик призовава за изгонване на ромите от страната

Унгарски роми

Крайнодясната опозиционна партия Йобик в Унгария призова към нулева толерантност спрямо престъпността и "паразитния начин на живот" на ромите, предаде Ройтерс.

Ромското малцинство в Унгария, която има население 10 милиона души, наброява между 500 и 700 хиляди души, посочва Ройтерс.

Напрежението между ромите, които са най-бедната и дискриминирана част от населението на страната, и останалите унгарци, се изостриха значително през периода на рецесия на унгарската икономика и значителното увеличение на броя на безработните.

"Ние трябва да се справим със стотиците хиляди роми, които живеят извън закона. Трябва да покажем нулева толерантност към ромската престъпност и паразитния им начин на живот", заявил председателят на Йобик Габор Вона пред участниците в митинг на "Площада на героите" в центъра на Будапеща по случай петата годишнина от създаването на забраненото паравоенно движение "Унгарска гвардия".

Според Ройтерс в митинга участвали неколкостотин души.

"Ако те не искат да си отидат (рамите - бел. ред.), ще потърсим помощ от Брюксел", подчертал Вона, чиято партия - втората по брой на депутати опозиционна партия в парламента - иска да извади Унгария от Европейския съюз.

"Трябва да ги помолим да приемат неколкостотин хиляди от нашите граждани за няколко години и да се опитат да ги научат на европейска култура. Ако успеят, ние ще ги приемем обратно", заявил Вона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят