Кралица Елизабет Втора се надява принц Чарлз да поеме водачеството в Общност на нациите

Британската кралица Елизабет Втора говори по време на откриването на срещата на правителствените ръководители от Общността на нациите

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че се надява нейният син и престолонаследник принц Чарлз да поеме ръководството на Общността на нациите, отговаряйки на някои твърдения, че страните членки да се редуват на тази позиция, предаде Ройтерс в четвъртък.

"Моето искрено желание е Общността на нациите да продължи да гарантира стабилност и приемственост на бъдещите поколения и да реши един ден принцът на Уелс да се заеме с тази важна работа, започната от моя баща през 1949 г.", каза кралицата при официалното откриване на срещата на правителствените ръководители от Общността.

Срещата на върха, която за първи път от 20 години е в Лондон, се разглежда като възможност за Великобритания да укрепи връзките с бившите си колонии и да съживи свободния съюз на членуващите в Общността 53 страни преди Брекзита, отбелязва Ройтерс.

Общността на нациите става наследник на Британската империя в средата на 20-ти век, а кралицата я оглавява от възкачването си на трона през 1952 г.

При откриването на срещата, която се свиква през една година, кралицата призова страните от Общността да вземат мерки за ограничаване на замърсяването с пластмасови отпадъци. Елизабет Втора акцентира върху инициативи като т.нар. "Синя харта" - за опазване и устойчиво развитие на океаните - и заяви, че британското кралско семейство се гордее, че участва в тях.

Британският премиер Тереза Мей също говори на церемонията по откриване на срещата и отдаде почит на "службата, посветеността и постоянството" на кралицата начело на Общността.

"Вие винаги сте била вярна на най-дълбоките ценности на Общността на нациите - гласът и на най-малката страна в нея да е точно толкова важен, колкото и на най-голямата, най-богатият и най-уязвимият да стоят рамо до рамо", заяви министър-председателката, цитирана от ДПА.

"Благодарим Ви за вашата служба, отдаденост и постоянство", добави тя.

Мей също призова за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и за опазване на моретата и океаните.

С наближаването на срещата бе повдигнат въпросът кой ще поеме от 91-годишната кралица ръководството на Общността. В неделя водачът на британската опозиционна партия предложи постът да се заема на ротационен принцип от страните членки.

Тереза Мей ще лобира принц Чарлз да стане приемник на кралицата при дискусиите през следващите два дни.

Шейсет и девет годишният принц Чарлз също неофициално спомена темата при изказването си на събитието в Бъкингамския дворец. "Общността на нациите има фундаментално присъствие в живота ми, откакто се помня", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?