Кралският метеорологичен институт на Белгия със сбъркана прогноза за сняг през юли

Кралският метеорологичен институт на Белгия публикува грешна прогноза, че следващата седмица се очакват валежи от сняг, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА. Това е пореден скандал с прогнозите за времето в страната, след като в последните дни курорти и увеселителни паркове заявиха, че ще съдят сайт за прогнози за времето заради неоправдалите се крайно лоши предвиждания, прогонили туристите.

В последния случай става въпрос за поставянето на сайта на института на сгрешена карта за следващите дни, която всъщност се отнася за отминал зимен период. Според тази сбъркана прогноза, на 21 юли, когато е националният празник на Белгия, ще има снежна покривка. От института са свалили заблуждаващата информация.

Преди дни местните медии съобщиха, че в страната се очаква "настъпването на пролетта", тъй като среднодневните температури паднаха под 20 градуса, а нощем са около 10 градуса. Това е придружено с нестабилна атмосфера и чести поройни валежи, характерни за други периоди на годината.

Въпреки острата реакция на хотелиери и ресторантьори срещу предвижданията, че дните през юли с температури над 25 градуса ще бъдат до пет, а август също ще бъде хладен, тези прогнози са почти сбъднати. От бизнеса се оплакаха, че дългосрочните прогнози са прекалено неточни, а това води до катастрофални последици за местните курорти и загуби от милиони евро.

Споделяне

Още от Свят