Красимир Янков, БСП: Възродителният процес не е "форма на етническо прочистване"

Терминът “форма на етническо прочистване“ не е коректенза Възродителния процес, заяви депутатът от БСП Красимир Янков пред Нова телевизия.

В петък ДПС поиска обяснение защо седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия по правата на човека искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вото Народно събрание осъди морално "Възродителния процес".

Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам“, допълни Красимир Янков.

”Във връзка с вчерашното гласуване все пак ви обръщам внимание, че терминът ”форма на етническо прочистване“ не е коректен“, подчерта Красимир Янков.

”Ние като партия имаме своето поведение, отношение и сме го демонстрирали. Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа“, заяви депутатът.

”Ние имаме своята позиция за процесите в България в периода за Възродителния процес. Аз ви обръщам внимание, че вчерашното решение на колегите е свързано и все пак с коректност, когато говорим за този период и не приемаме да е ”форма на етническо прочистване“, така, както е записано в декларацията, която вчера гласуваха колегите“, заяви Красимир Янков.

”Ние сме коректен, лоялен партньор и до този момент сме го доказали и в отношенията си с ДПС. Неслучайно ние сме предпочитан партньор, включително и за извънпарламентарни партии, които имат претенциите утре да бъдат в парламента. Най-желаната партия за коалиция и за взаимодействие е БСП“, каза още депутатът.

Споделяне

Още от България