"Краун ейджънтс" връчи на Дянков последния си консултантски доклад

"Краун ейджънтс" връчи на Дянков последния си консултантски доклад

Британската консултантска компания "Краун ейджънтс" е предала на министъра на финансите Симеон Дянков окончателния доклад по изпълнението на програмата за модернизация на българската финансова администрация, съобщиха от компанията във вторник.

Последният тригодишен договор на "Агентите на короната" изтича в края на този месец и, както през пролетта Дянков, България повече няма да се ползва от услугите на консултантската компания, чиито съветници са в страната от 2002 г. по няколко последователно сключвани договори. За това време на британците бяха платени за услугите около 90 млн. лв. от бюджета.

Според съобщението връченият доклад съдържа обобщение на всички дейности на компанията по последната програма и включва 332 препоръки за подобрение. "Те са изготвени и предоставяни периодично на различни етапи и тяхното прилагане ще даде възможност за допълнителни ползи за България и след края на консултантския договор", посочват от фирмата.

Около две трети от направените препоръки се намират в различни етапи на изпълнение от страна на отговорните за това агенции и техният пълен ефект все още не е усетен, се посочва в съобщението.

Програмата за модернизация на българската финансова администрация започна през юни 2007 г. шест месеца след края на предишния митнически проект на "Краун ейджънтс". Програмата беше на значително по-ниска стойност от предишната, като обхватът на дейностите по нея беше значително разширен, за да включва всички аспекти на процеса на подобряване на събираемостта на държавните приходи, добавят от дружеството.

От фирмата посочват, че съветниците им са подпомагали по-голям брой агенции, отговарящи пряко или косвено за защитата на приходите и предотвратяването на измами. Това са Националната агенция за приходите, агенция "Митници", други второстепенни разпоредители към Министерството на финансите и Държавната

агенция "Национална сигурност".

По настояване на финансовия министър по времето на сключване на договора, ролята на "Краун ейджънтс" стана по-малко оперативна и предимно стратегическа, като се насочи към развитието на капацитета на агенциите чрез предоставянето на консултантска помощ и обучение, се отбелязва в съобщението.

Преди два месеца финансовият министър заяви от трибуната на Народното събрание, че след изтичането на договора с консултантите, нов няма да се сключва. Той се въздържа от оценка за ползата от осемгодишното пребиваване на британците в близост до българската митническа, а след това - и данъчна администрация.

Обществеността така и не разбра каква е била същността на консултациите на "Краун", защото подаваните доклади от компанията бяха засекретени.

Твърди се, че британците са били напълно наясно с контрабандните схеми и крещящите слабости на българските митници, но докладите им са били слагани в чекмеджетата.

Министър Дянков разпореди да бъдат публикувани договорите с ″Краун Ейджънтс″, сключени както по времето на предшественика му Пламен Орешарски, така и първият договор и продължението му от времето на Милен Велчев. От договорите стана видно, че те изобилстват от клаузи, ангажиращи българската страна много повече, отколкото консултантите.

Самото влизане на британците в българските митници бе посрещнато силно негативно от тогавашната опозиция на правителството на Симеон Сакскобургготски. Особено силно срещу консултантите скачаше левицата, която тихомълком смени позицията си, когато дойде на власт, а финансовият министър Пламен Орешарски ″забрави″, че преди това е бил пръв опонент на договор с ″Краун Ейджънтс″.

Споделяне

Още от Бизнес