Армията откри огън срещу привърженици на сваления президент, 51 са убити

Кръвопролитията задълбочават кризата в Египет

Мюсюлманските братя призоваха към бунт, властите затвориха главната им квартира

Кръвопролитията задълбочават кризата в Египет

Избухналите в понеделник сутринта нови кръвопролития в Египет изостриха още повече кризата в страната, която изглежда все по-близо до всеобхватна гражданска война.

По последни данни най-малко 51 души са загинали, а 435 са ранени, когато в понеделник сутринта армията откри огън срещу привърженици на сваления президент Мохамед Морси от "Мюсюлманското братство".

Версиите за това как се е стигнало до стрелбата се разминават тотално.

Противоречащи си версии

Египетската армия съобщи, че "група терористи" са се опитали да щурмуват щаба на Републиканската гвардия. Те убили армейски офицер и поне петима поддръжници на президента. В началото военните използвали само сълзотворен газ в опит да разпръснат събралите се на мястото протестиращи срещу свалянето на Морси. Хората пред щаба обаче отвърнали със стрелба с бойни оръжия. Тогава "терористичната група" била възпряна да нахлуе в щаба. У арестуваните 200 души било открито огнестрелно оръжие, амуниции и петролни бомби.

Войниците и полицаите, охраняващи комплекса на Републиканската гвардия в Кайро, са били подложени на тежък обстрел, при който са били убити двама полицаи и офицер от армията, заявиха по-късно на специална пресконференция говорители на египетските въоръжени сили и на полицията.

Полковникът от армията Ахмед Мохамед Али каза, че други 42 военнослужещи са ранени, като осем са в тежко състояние.

Тази версия донякъде се потвърждава от качените междувременно във Фейсбук и Туитър, заснети от очевидци с мобилни телефони видеоклипове, от които личи, че ислямисти стрелят по свои симпатизанти, за да обвинят в безчинства египетската армия, добавя ИТАР-ТАСС.

Ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" от своя страна заяви, че войници са открили стрелба в момент, когато демонстранти се молели пред сградата, където е държан сваленият от власт с военен преврат в сряда президент ислямист Мохамед Морси.

"Протестиращите бяха хванати неподготвени, а войниците използваха бойни куршуми и сълзотворен газ", разказа Алаа Ел-Хадиди, който е бил сред протестиращите по време на кървавия инцидент.

Лидерът на "Мюсюлманските братя" Мохамед Бадия обвини върховния главнокомандващ на въоръжените сили генерал Абдел Фатах ас Сиси, че иска за страната съдбата на Сирия. Бадия определи случая като "ужасяващо престъпление" и заяви, че държи генерал Сиси лично отговорен.

Комисия за разследване

Изпълняващият длъжността президент на Египет Адли Мансур създаде съдебна комисия за разследване на станалото край щаба на Републиканската гвардия в Кайро.

Мансур изрази дълбоко съжаление за човешките жертви, но подчерта, че инцидентът е резултат от опит за щурмуване на сградата. Той призова демонстрантите да не приближават военни и други ключови обекти.

По-рано египетският политик Мохамед ел Барадеи, сочен за евентуален преходен премиер на страната, съща настоя за разследване. "Насилието поражда насилие и трябва да бъде осъдено сурово. Налага се независимо разследване на случая. Единственият път е мирният преход", написа нобеловият лауреат в Туитър.

Призиви за бунт и прекратяване на диалога

Партията на свободата и справедливостта, която е политическото крило на "Мюсюлманските братя", призова египтяните да се вдигнат на бунт срещу тези, които "се опитват да откраднат тяхната революция с танкове". Формацията призовава "международната общност, международните групи и всички свободни хора по света да се намесят, за да предотвратят превръщането на Египет в нова Сирия".
Междувременно бе съобщено, че двама египетски военнослужещи са отвлечени днес от активисти на "Мюсюлманските братя" в столичния квартал Айн Шамс.

Армията отцепи изцяло някои райони на Кайро, прегради с бодлива тел мостове и естакади, шосета и магистрали. Автомобилното движение в града е парализирано.

Египетските власти затвориха и централата на Партията за свобода и справедливост, след като полицията откри в офиса ѝ "запалителни течности, ножове и оръжия".

В отговор на случилото се партията на египетските салафисти "Ал Нур” обяви, че се оттегля от преговорите за сформиране на ново правителство, поради убийството на демонстранти, призоваващи за връщането на власт на Мохамед Мурси.

"Ние решихме да се оттеглим незабавно от всички преговори в отговор на клането, извършено пред квартирата на Републиканската гвардия”, заяви говорителят на "Ал Нур".

Свръхконсервативната ислямистка партия неочаквано се очертава като определящ политически фактор в Египет при оформянето на временното правителство след свалянето на президента Мохамед Морси от военните, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Трудностите при възстановяването на нарушения политически ред в Египет ясно изпъкнаха, след като съпернически групи от протестиращи заляха улиците, а политиците се скараха за назначаването на нов премиер, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Разногласията за това кой да оглави следващото правителство свидетелстват за тежката задача, пред която е изправена армията в стремежа за постигане на помирение между двата противоположни полюса на египетския политически спектър - светската, либерална и лява опозиция и свръхконсервативните ислямисти.

Неразбирателствата също така предполагат, че неислямистката опозиция може все пак да бъде принудена да направи неприятни компромиси по важни либерални въпроси, въпреки че "Мюсюлманските братя" бяха извадени от уравнението, коментира изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят