Кремъл определи разследването за малайзийския самолет като очевидно предубедено

Кремъл определи разследването за малайзийския самолет като очевидно предубедено

Разследването за падналия малайзийски „Боинг“ в украинската област Донбас, което по-рано тази седмица излезе със заключение, че машината е свалена с руска ракета „БУК“, е очевидно предубедено, обяви прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков.

„Разследването не трябва да се води, като се изхожда от парадигма, когато няколко минути след трагедията на официално ниво в някои страни се правят изказвания, че е виновна Русия“, отбеляза Песков, цитиран от Интерфакс.

По думите му „ако се провежда разследване, основаващо се на тази парадигма, то е обречено на необективност, то е обречено на провал“.

Руското външно министерство ще привика на 3 октомври посланика на Холандия в Москва Рене Джонс-Бос. От дипломата ще се иска обяснение защо страната му не приема руските възражения по работата на Съвместната следствена група по случая със сваления над Източна Украйна самолет МН17, предаде РИА Новости.

„В министерството се запознаха с прес-съобщението на холандското МВнР. Обръща се внимание на тоталното неприемане на Холандия на всяка, дори и на абсолютно аргументираната критика на обнародваните междинни резултати от разследването на катастрофата на малайзийския самолет на 17 юли 2014 г.“, заявяват от руското дипломатическо ведомство.

И изразяват недоумение, че предварителните резултати са представени като единствено верните и нетърпящи съмнения или възражения.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че на посланика ще му бъде посочено, че игнорирането на предоставената от Русия информация е неприемливо. Според нея подобен подход ще подкопае сътрудничеството между руските експерти и разследването, а също така ще компрометира усилията по установяването на истината около трагедията и представянето на отговорните пред правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят