Кремъл: Прибързано е да се говори за пробив в отношенията между Русия и САЩ

Дмитрий Песков
Въпреки изявленията на американския президент Доналд Тръмп за ползата от установяване на взаимодействие с Русия, пробив в отношенията между двете страни е още далече, каза пред журналисти в Москва днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс. 
 
"Нека не говорим за каквито и да е пробиви, отначало трябва все пак да говорим как, като минимум, да бъде установен диалог. До пробив е още далече", каза той. 
 
Песков отбеляза, че в телефонния разговор между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп те "са се договорили да поръчат на министъра на външните работи и на държавния секретар да установят контакт за обсъждане на времето и мястото на евентуална среща на върха. 
 
Кремъл разчита на елементарната политическа логика и мъдростта на европейските страни, ако премиерката на Великобритания Тереза Мей тръгне да ги убеждава да предприемат мерки срещу Русия във връзка с т.нар. случай Скрипал, каза говорителят на Путин на редовния си брифинг. 
 
"Ние констатираме, че продължава трудно обяснимата линия на британската страна, констатираме нежеланието ѝ реално да взаимодейства за разкриване на истината около този случай и кой може да стои зад него, - посочи Песков. - Ние констатираме нежеланието на британската страна да предостави каквато и да е информация и констатираме също, че всички изявления по този въпрос нямат абсолютно никакви основания, лишени са от каквито и да било доказателства, а често и от елементарна логика."
 
Той изрази надежда, че партньорите на Великобритания най-малкото ще отчетат всички тези елементи. 
 
Песков повтори изразеното снощи от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова мнение, като нарече "оскърбително и отвратително" изказването на британския външен министър Борис Джонсън, който сравни предстоящото световно първенство по футбол в Русия с олимпийските игри в нацистка Германия през 1936 г. Подобно изявление не подобава на външен министър на която и да е страна и е недопустимо, посочи говорителят на Кремъл. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?