Кремъл публикува снимки от затворената среща Тръмп - Лавров

Белият дом е допуснал репортер на ТАСС, но не и американски журналисти

Американското правителство отново изпадна в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, съобщи Франс прес.

Белият дом не допусна новинарските медии на срещата с Лавров в Овалния кабинет. Присъстваха само официалният фотограф на Белия дом и фоторепортер от руската държавна информационна агенция ТАСС.

На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях.

Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл, чиито пратеници бяха приети "на червения килим" месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради намесата ѝ в президентските избори през 2016 г..

Лавров и Кисляк бяха приети в Белия дом в момент, когато американското правителство е засипано от обвинения за таен сговор на Тръмп с руски представители, включително Кисляк, за да получи подкрепата на Русия срещу опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тези подозрения се разследват от две конгресни комисии и от ФБР.

Публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран, посочва АФП.

"Поздравления колеги, че разполагате с тези снимки! Голям удар", възкликна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, изговаряйки думата "колеги" на руски език.

Снимките бяха поместени от руското външно министерство в акаунта му във Фликър.

"Форматът на фотооперацията не позволява да се правят снимки без знанието на сниманите", отбеляза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в страницата си във Фейсбук.

"Американската страна не е поискала тези снимки да не се публикуват", посочи тя.

В неофициални разговори представители на Белия дом изразиха силно недоволство, защото според тях е имало злоупотреба с доверие. Белият дом бил информиран, че на срещата ще отиде руски официален фотограф и служителите очаквали, че снимките ще бъдат за руските архиви, но няма да се публикуват веднага.

"Присъстваха нашият и техният официален фотограф, и толкова", каза служител в Белия дом след срещата.

Но след като снимките бяха разпространени в цял свят от руска медия, служител в Белия дом призна, че не са очаквали това да се случи.

Срещата се състоя няколко часа, след като президентът на САЩ изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми, чиято служба разследва евентуален сговор между хора от предизборния екип на Тръмп и Русия.

Присъствието на Кисляк в Овалния кабинет засили раздразнението, тъй като контактите му с приближени на Тръмп са в основата на подозренията за сговор с Русия, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят