Кремъл: Сенцов няма да бъде помилван, без да го поиска сам

Дмитрий Песков

Осъденият на затвор в Русия за заговор за терористични актове в Крим украински режисьор Олег Сенцов не може да бъде помилван, защото не го е поискал. Това заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ДПА.

Песков каза това в коментар на искането на майката на Сенцов синът ѝ да бъде помилван. Медиите не бива да остават с впечатление за отказано възможно помилване, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

От три месеца Сенцов, който през 2015 г. беше осъден на 20 години затвор, е обявил гладна стачка. Неговият адвокат твърди, че състоянието му бързо се влошава.

Яростен критик на анексирането от Русия на Крим през 2014 г., Сенцов е известен с филма си от 2011 г. "Геймър" - драматичен сюжет за запален геймър от черноморския полуостров, отбелязва ДПА.

През юли руската протестна пънк група "Пуси райът" насочи вниманието към ситуацията със Сенцов с нахлуване на терена по време на финала на световното първенство по футбол в Москва между Франция и Хърватия.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да намери "хуманитарно решение" на случая на Сенцов.

Споделяне

Още от Свят