Кремъл ще проучи действията на талибаните преди да реши дали ще признае режима им

Дмитрий Песков

Русия все още не е определила позицията си към талибаните. Тя ще види как те се държат с афганистанското население и с руските дипломати, каза днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Москва има интерес от мир и стабилност в Афганистан и вероятно ще продължи контактите с Вашингтон по въпроси, възникващи там, каза още Песков по време на брифинг за журналист.

"Тези контакти възникват по необходимост, но механизмът им е установен. Безусловно ситуацията изисква обмяна на мнения и на информация, за това, разбира се, с голяма доза вероятност, тези контакти ще се засилват", отговори Песков, цитиран от ТАСС, на въпрос дали се планират контакти на високо ниво между Москва и Вашингтон по афганистанските проблеми.

Прессекретарят на Путин отбеляза в тази връзка, че по-рано тази седмица се е състоял телефонен разговор между секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев със съветника на президента на САЩ Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят