Криминално-политически сюжет около смъртта на охранител в сграда на НС

25-годишен охранител бе открит мъртъв на строежа на новото Народно събрание в бившия Партиен дом. Сн. БГНЕС

Криминално-политически казус с елемент на мистерия се заплете около смъртта на 25-годишен охранител, загинал в сградата на бившия Партиен дом, който в момента се преустройва. Обектът е под контрола на Националната служба за охрана (НСО). Напрежението се засили поради факта, че дори на втория ден след инцидента близките на загиналия Даниел Тасев не са допуснати да видят къде е открито тялото му. Отделно от това БСП поиска оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, тъй като фирмата "Дефанс консулт", в която е работел Тасев и която охранява Партийния дом, е свързана със семейството ѝ.

Тялото на Даниел Тасев е било открито в шахта в сградата, където се извършва ремонт и ще се помещава новата сграда на Народното събрание.

В понеделник прокуратурата съобщи, че започва разследване с първоначална версия смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Отговарящата за сигурността на обекта НСО мълчи по случая, а близките на Тасев се съмняват, че нещо се прикрива.

И собственикът на фирмата иска да разбере истината

Тасев е открит мъртъв в шахта в сградата на бившия Партиен дом, след като в петък отишъл да застъпи нощна смяна. Сигналът за изчезването му е подаден от близките му, които се притеснили, че той не се връща от работа. Шахтата, където е намерено тялото, обаче е извън обсега на охранителната камера и не е ясно какво точно се е случило.

“Ние също искаме да разберем истината, защото Даниел беше един от най-добрите ни служители”, заяви собственикът на охранителната фирма Филип Чипев пред бТВ. Той обясни, че "Дефанс консулт" има задължение да охранява само от 19 ч. до 7 ч. и така нейните служители не се засичат.

Освен това дори ръководството нямало достъп до охранявания обект.

“Това е обект под специална охрана на НСО. Достъп имат само трима охранители с предварително одобрен специален достъп“, обясни собственикът. Един от служителите, който застъпил на следващата вечер, разбрал за нещо необичайно в смяната на Даниел. От 7 до 9:30 ч. не е бил на работното си място, бил е при охраната от НСО и са разговаряли.

Официално обаче фирмата не е получила информация от институциите.

НСО няма да коментира до приключване на разследването

НСО обаче отказва коментари пред медиите: "Изразяваме своите съболезнования към семейството и близките на загиналия при трагичния инцидент млад човек. Факти и обстоятелства, свързани със случая, могат да предоставят единствено разследващите органи. До приключване на разследването НСО няма да коментира инцидента".

Роднинската връзка

Собственикът на "Дефанс консулт" Филип Чипев е зет на зам.-министър Петрова, а съпругът ѝ е управител на фирмата. Чипев твърди, че изпълнителят на реконструкцията на сградата, който е избран с обществена поръчка, в последствие е наел неговата фирмата за охрана.

Според БСП обаче не е редно в едно семейство да има представител на изпълнителната власт и управител на фирма, която охранява Народното събрание. "Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на пост заместник-министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание", се казва в писмо на БСП до лидерите на "Обединени патриоти", от чиято квота е Султанка Петрова. 

“Не е собственик мъжът ми на фирмата, той е управител. Охранителят е бил до 9:30 ч. вечерта и е разговарял с охраната от НСО на портала на НС. Може би, когато се е прибирал към помещението, да се е случил този инцидент. Вече един Бог знае - подхлъзнал ли се е, какво е станало“, коментира зам.-министър Петрова пред бТВ.

Симеонов: Питайте Каракачанов, не съм му на ръста и килограмите, Султанка е от ВМРО

Лидер на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че казусът със Султанка Петрова ще бъде обсъден от политически съвет на "Обединени патриоти". 

"Докато не се запозная с детайли, перфектно с всички обстоятелства, как така мъжът е станал охранител, не мога да взема отношение. Докато не се запозная, недейте очаква от мен да бъда обвинител, никога няма да го направя, без основание", каза Симеонов.

Той опроверга първоначалните информации, че Петрова е зам.-министър от квотата на НФСБ.

Валери Симеонов препоръчва въпросите да се задават към другия вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов: "Пак ме бъркате с господин Каракачанов. Първо - нито съм му на ръста, второ - нито съм му на килограмите. Султанка е от ВМРО".

От пресцентъра на Народното отказаха да коментират случая, тъй като по него се води разследване. 

Прокуратурата разследва смърт по непредпазливост

Същевременно Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за починалия охранител.

Първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие. С постановление на наблюдаващия прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта.

Ще бъде проверено още спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат записите от видео-наблюдението, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България