Криптофирмата Coinbase изпревари петролния гигант ВР по стойност

Криптофирмата Coinbase изпревари петролния гигант ВР по стойност

Пазарната капитализация на американската компания Coinbase Global ("Койнбейс глоубъл"), която притежава платформата за търговия с криптовалута, достигна 86 млрд. долара след първичното публично предлагане (ППП) на акциите ѝ в сряда, предадоха световните агенции.

Това е първата голяма компания, действаща на пазара на криптовалути, която търгува акциите си публично на американските борси.

Борсовият дебют на "Койнбейс" тръгна на цена от 381 долара, стигна връх от 430 долара за акция, след което търговията падна до 118 долара, за да затвори на цена от 328 долара, което и дава пазарната ѝ стойност от около 86 млрд. долара.

Така "Койнбейс" изпревари доста добре познати компании като например петролния гигант ВР, отбеляза ББС.

За последен път оценка за пазарната стойност на компанията бе направена през октомври 2018 година при операция за привличане на финансиране, припомня в. "Уолстрийт джърнъл". Тогава експертите оцениха "Койнбейс глоубъл" на 8 милиарда долара. Така пазарната ѝ капитализация нарасна повече от 10 пъти за две години.

На листването на компанията се гледа като на следваща стъпка за разрастването на криптовалутите и възприемането ми и от традиционните инвеститори. Само за последната година цената на една от най-познатите дигитални валути Bitcoin ("Биткойн") нарасна с над 300 процента през 2020 г. , а през настоящата година бележи нови рекордни, след като компании като Tesla ("Тесла"), Mastercard ("Мастъркард") и BlackRock ("БлекРок") разкриха плановете си да използват криптовалутите в своите бизнеси.

В сряда биткойнът постигна нов рекорд от над 63 хиляди долара, водено от листването на Coinbase.

Базираната в САЩ Coinbase е основана през 2012 г. Днес тя има над 56 млн. потребители в над 100 страни. Държаните от нейните клиенти активи се оценяват на около 223 млрд. долара към края на март 2021 г.

Компанията отчете приходи от 1.8 млрд. долара за първото тримесечие на настоящата година, което е надхвърля целия ѝ приход за 2020 г., което се дължи на бума на биткойна и други криптовалути. През миналата година приходите на компанията бяха 1.3 млрд. долара, което пък беше двойно повече от 2019 г. За 2020 г. печалбата ѝ бе 322 млн. долара, докато година по-рано възлизаше на около 30 млн. долара.

Първичното предлагане на акциите на Coinbase превърна съоснователя ѝ Брайън Армстронг, който е и изпълнителен директор, в един от най-богатите хора в света. 38-годишният бивш софтуерен инженер на Airbnb притежава 21 на сто от акциите на "Койнбейс".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?