Криптовалутите понесоха тежък срив от близо 10 процента

Сн. БГНЕС/ЕПА

Общо 25 милиарда долара бяха изтрити от пазарната капитализация на дигиталните валути при затварянето на борсите в четвъртък, съобщава финансовата агенция MarketWatch, цитирана от БНР. Спадът е с 9.3% само за ден.

Водещата криптовалута биткойн се гмурна трайно под нивото от 7500 долара в четвъртък, а в петък спадът се задълбочи и достигна ново дъно от 6620 долара. След това валутата възстанови част от позициите си и се закрепи на около 7250 долара. В началото на годината биткойнът се търгуваше за над 15 000 долара.

Останалите дигитални валути също претърпяха сериозни загуби в последните дни. Етериумът се обезцени с 11.2% (до 400 долара), биткойн кеш се срина с 14.7% (до 733 долара), лайткойн е надолу с 11.2% до 117 долара, а рипълът стигна цена от 53 американски цента.

От началото на годината финансовата индустрия с дигитални валути отчита рязко влошаване заради закриването на множество електронни борси за търговия и затягането на регулациите.

Една от причините за "кошмарния" четвъртък беше новината на японската агенция Nikkei за затварянето на две борси за търговия с криповалути – Mr. Exchange и Tokyo GateWay. По-строгата регулаторна политика в Япония бе предшествена от кражбата от борсата Coincheck на криптовалути за около 530 млн. щатски долара.

В своя интернет блог компанията Mr. Exchange заяви, че обсъжда процедура за връщане на клиентските активи, като на по-късен ще обяви конкретни мерки в тази посока. Компанията Tokyo GateWay все още не е направила официално съобщение след информацията на агенция Nikkei, цитирана от БНР.

Споделяне

Още от Бизнес