Кристалина Георгиева: Основен приоритет на Европа ще бъде опазването на външните ѝ граници

Еврокомисарят предупреди, че има риск европейците да се обърнат срещу бежанците

Кристалина Георгиева: Основен приоритет на Европа ще бъде опазването на външните ѝ граници

Основен приоритет на Европа за 2016 година ще бъде опаването на външните ѝ граници. Това заяви във вторник в интервю за БНТ зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Според нея ако Европа се превърне в разграден двор съществува опасност „европейците да се обърнат срещу бежанците“.

Ако искаме да запазим правото на хората да се придвижват свободно в Европа, трябва да защитаваме външната си граница. Не е нормално да се изсипят стотици хиляди хора и ние да се стараем да ги регистрираме. Трябва първо да определим идентичността на човека и защо идва и тогава да решаваме дали да остане и ако не, трябва да имаме капацитета да ги връщаме", каза Георгиева и предупреди: "Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Не правим и на бежанците услуга, ако Европа се превърне в разграден двор".

"Когато има мигрантски натиск върху ЕС, трябва да знаем кой идва в Европа, кои са тези, които имат право да търсят статут на бежанци и кои са тези, които търсят работа - ако има (работа), добре дошли, ако няма - трябва да ги връщаме," каза Георгиева. По думите ѝ най-вече трябва да бъдат установявани онези, които идват с лош умисъл, а това означава по-добра защита и на национално, и на европейско ниво, включително и чрез новата Европейска служба за гранична и брегова защита.  

В тази връзка Георгиева припомни, че европейският бюджет за тази цел са увеличени над два пъти - от 4.5 млрд. евро на 10 млрд. евро и допълни, че тази "щедрост е не само човещина, тя е и защита на собствения ни интерес" заради важния урок, научен през 2015 г., че "много по-евтино е да плащаме за бежанците в Ливан, Йордани, Турция, отколкото в Европа." 

България излезе на второ място в ЕС през 2015 г. по усвояване евросредства, но за да продължи да има успех, трябва добре да познава новите условия, въведени със започналия програмен период и да не се поставя в досегашната ситуация, когато трябваше да наваксва, препоръча Георгиева.

Тя каза, че едно от новите условия е за макроикономическа стабилност, така че еврофинансирането да подпомага реформите.

Помолена да коментира това, че името ѝ се споменава като евентуален кандидат за поста генерален секретар на ООН паралелно с името на Ирина Бокова, Георгиева не отрече категорично такава възможност.  "За мен е чест, че името ми се споменава. Аз си имам работа и си я върша".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?