Борисов: Съседните страни трябва да имат единни позиции за мигрантите в ЕС

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Българската страна изпълнява изключително отговорно задълженията си като външна граница на ЕС, но трябва да се намери общоевропейско решение на проблема с мигрантския поток. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на сръбския парламент Мая Гойкович.

По време на разговора двамата са споделили позицията, че темата изисква засилено сътрудничество и комуникация, особено между съседни държави, както и единни позиции и солидарност в рамките на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

Високо ценим конструктивния диалог между България и Сърбия. Двете страни имат много общи виждания и съвпадение на интересите в различни сфери, което е добра основа за изграждане на истински добросъседско сътрудничество, заявил Борисов.

Премиерът допълни, че България подкрепя изцяло европейската интеграция на страната и се радва на успехите и напредъка ѝ.

Той е отбелязал също, че транспортната свързаност, развитието на инфраструктурата и тясното сътрудничество в областта на енергетиката трябва да бъдат основен приоритет за двете държави.

Борисов посочил, че в края на 2015 г. Министерството на енергетиката е завършило дейностите, включени в първата фаза на проекта за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка между България и Сърбия, стартирана е подготовката за получаване на финансиране за втората фаза и подчерта, че активната работа и на двете страни за реализацията на този проект е от голямо значение за гарантиране сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?