Дневните квоти за мигранти на австрийска територия влязоха в сила

Дневните квоти за мигранти на австрийска територия влязоха в сила

От днес влизат в сила дневните квоти за допускане на мигранти на територията на Австрия, предаде Франс прес в петък. Засега мярката е донякъде условна, тъй като поради лошото време потокът от бежанци не е голям.

От 7 ч. по Гринуич тази сутрин Австрия приема не повече от 80 търсещи убежище дневно и до 3200 мигранти, преминаващи транзитно през нейната територия. Всички те ще трябва да минават през граничния пункт Шпилфелд на границата със Словения, където са съсредоточени значителни сили. Поради лошото време обаче от 11 часа по Гринуич вчера до тази сутрин не е пристигнал нито един мигрант, съобщи говорител на местната полиция.

Австрийското правителство оправда въвеждането на квоти с неуспеха на ЕС да ограничи потока от мигранти и да приеме постоянния механизъм за разселването им, предложен от Германия.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос остро разкритикува австрийското решение, което според него е несъвместимо с европейските закони. Виена отхвърли тази позиция и изключи възможността да отмени решението си.

Австрия смята, че няма да може да посрещне повече от 37 500 бежанци тази година. Миналата година бяха подадени 90 000 молби, които се равняват на близо 1 процент от населението на страната с 8,5 милиона жители.

Австрия ще бъде принудена още повече да намали въведените вече квоти за приемане на бежанци, заяви днес вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс. "Необходимо е още повече да снижим лимита за приемане на бежанци", каза Микъл-Лайтнер пред журналисти. "Много съм доволна от взетото вече решение в тази област. Ще се придържаме към него", заяви тя.

"Не мога да отрека, че ние се отнасяме към това с известен скептицизъм, но искаме да видим как ще работи на практика. Ще наблюдаваме", каза говорителят на германското вътрешно министерство Тобиас Плате. "Както знаете, други повдигат въпроса, ако квотите се прилагат, както са обявени, дали те съответстват на европейското право", каза той на пресконференция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?