Словашкият премиер не очаква намаляване на притока на мигранти от Турция към Гърция

Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо изрази очакване, че притокът на мигранти от Турция към Гърция няма да намалее въпреки споразумението между Европейския съюз и Анкара по въпроса, предаде Ройтерс.

Необходимо е ЕС да предприеме стъпки, за да се подготви за нови варианти за спиране на мигрантския наплив, призова Фицо в интервю за агенцията. Той посочи конкретно охраната на границите по линията Гърция-Македония и Гърция-България.

Твърдата позиция по въпроса за миграцията е крайъгълен камък на политиката на словашкия премиер, който ще се бори за нов мандат на парламентарните избори на 5 март.

Фицо даде да се разбере в интервюто, че Словакия е готова да издигне мобилни бариери по границите си с Австрия и Унгария с цел пренасочване в друга посока на притока на мигранти, който той се опасява, че скоро ще нарасне.

По-рано този месец ЕС одобри отпускането на 3 милиарда евро на Турция с цел подобряване на условията на живот на милионите мигранти на нейна територия, за да продължават по-малко от тях към Европа.

Следващите две или три седмици ще покажат дали споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване на мигрантския наплив ще проработи и дали Гърция изпълнява задълженията си да пази своята граница, отбеляза Фицо. "Ако това не (стане), а аз съм настроен много песимистично, и всички ние в Европа ще настояваме за подобаваща защита на външните граници, няма да имаме избор освен да охраняваме границата по линията Гърция-Македония и Гърция-България", подчерта той.

Този план вече бе предложен от Словакия и останалите три страни от Вишеградската четворка - Полша, Чехия и Унгария - преди последната среща на върха на ЕС, на 18 и 19 февруари. Той срещна известна подкрепа сред държави като Австрия, но бе отхвърлен от Германия, която подчертава необходимостта от прилагане на споразумението с Турция.

Ясно е, че е необходимо общо решение на проблема, но в един момент може да се наложи мигрантският поток да бъде спрян на северната граница на Гърция, дори това да означава струпване на прекалено голям брой мигранти на нейна територия, подчерта Фицо.

Вишеградската четворка е настроена най-критично в целия Европейския съюз към мигрантския наплив. До този момент малко мигранти са минали през Словакия от Сирия или Афганистан на път за Западна Европа. Страната е настроена особено силно против приемането на голям брой мигранти мюсюлмани, които според Фицо няма да се интегрират.

В интервюто словашкият премиер изрази опасения, че мигрантският поток може да се пренасочи към страната му от Словения и Австрия, които предприеха ограничителни мерки през последните дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?