Кристиан Керн - канцлерът мениджър

Кристиан Керн

Австриецът Кристиан Керн е хвален за успеха си да оздрави управлението на държавните железници и да модернизира имиджа им. Също толкова мащабна задача го чака начело на преживяващата криза социалдемократическа партия и на правителството.

За този безупречно облечен 50-годишен фирмен ръководител е настанал блажен период - още миналия понеделник, когато канцлерът Вернер Файман подаде оставка, той е фаворитът за поста и оттогава получи подкрепата на важните фигури на австрийската социалдемокрация, които не пестят похвали за бъдещия си партиен лидер и канцлер.

Керн е начело на австрийските железници от 2010 г. и съумя да подобри финансовото състояние на компанията, страдащата от загуби, но и от слабоконкурентна корпоративна култура. Шест години по-късно държавното предприятие е увеличило пътниците си, а сред 40-те му хиляди служители има все по-малко преждевременни пенсионирания. Сега Кристиан Керн напуска офиса си на 22-ия етаж на сградата близо до централната гара на Виена и дори най-закоравелите синдикалисти съжаляват за това.

"Той раздвижи нещата в железниците и бе първият, който наистина защити правата на работниците", похвали го в петък по държавното радио О Ер Еф шефът на железничарския синдикат Роман Хебенщрайт, който увери, че му се наложило "да бърше сълзи" на работници при новината за напускането му.

За такава популярност и единодушна подкрепа мечтаят ръководните кадри на социалдемократите, които официално ще направят Керн техен лидер утре, а веднага след това той ще встъпи в длъжност и като канцлер.

Защото Кристиан Керн поема партията в тежък за нея момент. "Изправени сме пред борба за оцеляване", каза шефът на държавните железници през 2010 г. Тази констатация не е съвсем невярна и за социалдемократите.

Австрийската социалдемократическа партия е основен стълб на австрийската политическа система от 1945 г., но тази година, на президентските избори на 24 април, кандидатът ѝ отпадна още на първия тур.

Кандидатът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Норберт Хофер спечели убедително и на втория тур на 22 май ще се изправи срещу еколога Александер ван дер Белен.

Кристиан Керн "е изправен пред херкулесова задача" - на първо място "да изцери разцепленията в партията", която е разделена на ляво и дясно крило, констатира политологът Томас Хофер.

Мениджърският опит на Керн допада на либералите в социалдемократическата партия, както и добре скроените му костюми, с които изглежда като Хъмфри Богарт или като манекен, смята вестник "Курир".

Човещината и ефикасността, с която той действа по време на кризата със стотиците хиляди мигранти, преминали транзитно през Австрия през 2015 г., го правят популярен и сред хуманитарните работници и доброволците, които образуваха мрежа на солидарност с бежанците.

"Сега не му е времето да си броим работните часове", заяви той на служителите на железниците в момент, когато виенските гари с помощта на доброволци предлагаха на мигрантите не само транспорт, но и храна, медицинска помощ, съвети и преводачи.

За такъв нов имидж мечтаят социалдемократите, които продължават да имат мнозинство в парламента и в управляващата коалиция с Австрийската народна партия, но от 2008 г. редуват изборни победи и разочарования.

Кристиан Керн, чиято политическа линия все още е загадка, ще трябва да определи позицията на социалдемократите към Партията на свободата и някои от съпартийците му открито обсъждат варианти за съюз. Следващите парламентарни избори трябва да се състоят през 2018 г., макар че не е изключено да има предсрочни.

След Виктор Клима, бивш шеф на петролната компания О Ем Ви, и бившия банкер Франц Враницки, австрийските социалдемократи отново търсят обновление, поставяйки начело на партията бизнес лидер.

Кристиан Керн от години бе в списъка на фаворитите за канцлерския пост и си е създал своя мрежа от привърженици в партията, още откакто като млад е активист във Виена.

Роден в работнически квартал, завършил журналистика и мениджмънт, Керн още на 25 години става министерски съветник на социалдемократите. През 1997 г. напуска политиката и започва работа в енергийното дружество Фербунд, където става член на ръководството, преди да оглави държавните железници.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?