Криза в правителствената коалиция в Македония

Премиерът Никола Груевски

Има съществена криза в правителствената коалиция като резултат от промените в отношението на част от ръководството на Демократичния съюз за интеграция (албанския партньор в управляващата в Македония коалиция, бел.ред.), което не се отнася коректно, както се отнасяше в миналото, а връх е случилото се в Слупчане. Готови сме за предсрочни избори, ако ДСИ предприеме такава стъпка, макар ние да не ги желаем, заяви вчера македонският премиер Никола Груевски, цитиран от  вестник "Дневник", съобщава БТА.

Груевски каза, че това правителство не желае власт на всяка цена и няма заради това да търпи никое партньорство. "Не даваме да се погазва македонското достойнство", пише в заглавие "Утрински вестник", цитирайки същото изказване на македонския премиер.

Няма да се погазва достойнството на гражданите на Република Македония, какъвто опит имаше това да се направи със случая в Слупчане, изтъкна Груевски. По думите на премиера миналата година  ВМРО-ДПМНЕ е получила подкрепата на гражданите, но няма да позволи цената за това да бъде уронване на достойнството, унижение на партията и на гражданите.

Коалиционните отношения между управляващите партии се усложниха, след като миналата седмица министри на ДСИ официално се поклониха пред паметник на загиналите бойци от паравоенната албанска Освободителна народна армия в кумановското село Слупчане. Вчера министърът на отбраната на Македония Фатмир Бесими изрази съжаление, ако някой е бил обиден от неговото полагане на цветя в Слупчане, и каза, че  неговото намерение не е било такова, а е целяло да допринесе за помирението.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани