Кризата със затворите влезе в дневния ред на властта

Нападение срещу надзирател засили напрежението след бягството на двама опасни затворници

Кризата със затворите влезе в дневния ред на властта

Напрежението около проблемите с българските затвори не стихва – след скандала с бягството на двама въоръжени бегълци от Софийския централен затвор в началото на седмицата, в четвъртък вечерта на същото място надзирател е бил нападнат от конвоиран затворник.

Министерството на правосъдието съобщи, че започва проверка на инцидента, а веднага след Великденските празници ресорният министър Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Агресията в затворите била ежедневие

Нападението срещу надзирател е станало около 21.00 часа в четвъртък, потвърди Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите у нас.

Надзирателят конвоирал затворник от болницата до корпуса, когато бил ударен няколко пъти в лицето. След намесата на други охранители ситуацията била овладяна.

Не е имало опит за бягство, каза Михайлов в петък пред БНР. Той допълни, че пострадалият е настанен в "Пирогов" със счупен нос и насинено око, но е в добро състояние. Подобни случаи са ежедневие в затворите, допълни синдикалистът.

"Често има такива. На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия", каза той.

По случая е образувано разследване. Изясняват се причините за нападението.

В същото време продължава издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев. Преди ден стана ясно, че служителите от местата за лишаване от свобода готвят нов протест на 10-и април. Искането им вече не е само за по-високи заплати и по-добри условия за труд, но и в защита на колегите си, които бяха упрекнати за бягството на рецидивистите.

Системата е разбита, затворниците правят каквото си искат

Цветан Михайлов за пореден път алармира, че броят на охранителите в затворите и техническите средства, с които разполагат, са крайно недостатъчни, а нападенията срещу надзиратели зачестяват и стават по-дръзки. 

Системата на затворите е разбита, има страшно много пропуски и затворниците буквално си правят каквото си искат, коментира Михайлов пред бТВ и допълни, че бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор е последствие от всичко това.

"Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката", каза Михайлов. По думите му съотношението затворници – охрана е под критичния минимум.

Версиите за бягството се разминават, никой не поема отговорност

Малко знаем за бягството - в общественото пространство официалните лица изнасят информация, която се разминава с онова, което ние научаваме от служители на затвора, които са били на смяна по време на инцидента, посочи синдикалният лидер, който твърдо защити колегите си.

Служителите подават информация, че е имало стрелба от тяхна страна, но с оглед на течащото разследване не мога да я представя като официална. Служители от затвора твърдят, че е имало реакция на надзирателитенещата съвсем не са такива, каквито се представят", продължи Михайлов.

"Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.", каза Михайлов.

Той отхвърли твърдението на правосъдния министър Цецка Цачева, че вината за бягството е на охраната: "Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече – не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти".

Следващата стъпка на бегълците е да си осигурят пари и безопасност

Междувременно Росен Йорданов, който е психолог с дългогодишен опит в системата на МВР, прогнозира пред БНР, че следващата стъпка на бегълците е да си осигурят финансови средства, чрез които да достигнат до по-безопасно място.

Той цитира думите на министъра на вътрешните работи, който заяви "Ние не мислим, а действаме", като отбеляза:

"Да, хубаво звучи, нали – енергично. Но на мен ми омръзна да слушам за хора, които са на такава позиция, които да действат и после да мислят. В предния случай, когато заловихме Пелов, ние мислихме много и тогава действахме. Защото ако не бяхме мислили, може би щяхме да имаме няколко трупа, включително и неговия…“

Затворите пълни, условията – абсурдни

Оставките на отговорни служители не са достатъчни, каза психологът и апелира да се направи точен и безпристрастен анализ, който да бъде представен на обществото и да се дадат адекватни предложения за промяна. Експертът припомни, че за разлика от други страни в Европа, в България един надзирател отговаря не за 25-30, а за 150 затворници. "Разбирате ли, ние сме извън всякакви норми от години. Не са решили - не са избягали от затвора. Защото, ако в европейските държави има един охранител, отговарящ за 25-30 души, то в България един охранител отговаря за 150", коментира Йорданов.

Психологът попита риторично откога в страната не са строени затвори: "Не беше казано на обществото, че наистина затворите са пълни, че условията са абсурдни и че трябва да се направят генерални неща, за да се промени тази система, защото иначе ще започнат да бягат затворници".

Сред системните предпоставки, довели до инцидента с бягството от затвора, Йорданов открои слабости по отношение на техническата обезпеченост и процедурите, както и на морала и професионалните качества на служителите.

Надзирателите продължават да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване.

Синдикатът не говори за оставки

Синдикатът на служителите в затворите излезе в четвъртък с остро отворено писмо, в което съобщи, че обмисля да възобнови протестите.

Протест ще има, но но той ще се изразява в събиране пред Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в опит да представим нашата позиция за случилото се и да защитим честта и достойнството на професията, като поставим на първо място живота ба служителите, заяви Михайлов. "Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме", допълни той.

Планираният протест на служителите от затворите ще съвпадне със свиканото от Цецка Цачева във вторник национално съвещание, на което ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

Споделяне

Още по темата

Още от България