Кризата тепърва ще разтърси сериозно пазара на труда у нас

Кризата тепърва ще разтърси сериозно пазара на труда у нас

Пазарът на труда в България предстои да бъде сериозно засегнат от кризата през следващата година и нови сто-сто и петдесет хиляди души ще останат без работа. Това стана ясно в понеделник на международната конференция "Работните места и кризата – политическият отговор на Европа", която се проведе в София.

Мрачната прогноза се споделя както от работодателите, така и от синдикатите и основна цел през следващите месеци ще бъде запазването на работни места.

"Кризата на трудовия пазар настъпва сега, а той възстановява много по-трудно предишното си състояние от финансовия сектор", заяви председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски. "Ако икономиката се възстановява сравнително бързо след съответна криза, то трудовите пазари след такъв тип криза се съвземат след три-четири години", каза той.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев съобщи, че работодателите очакват много сериозен срив на пазара на труда през 2010 година, който ще бъде допълнително подсилен от една от антикризисните мерки на правителството – съкращаването на 15% от администрацията. "Така че, ако говорим за лоша година за пазара на труда, то тя ще е 2010, а не 2009 г.", каза Данев.

Той посочи, че най-уязвими при съкращения са младежите до 29 години, тъй като работодателите предпочитали да запазят по-старите и опитни служители.

"Бизнесът е затруднен от забавянето на ДДС от държавата и също бави заплатите на служителите си. Те пък забавят погасяването на своите задължения – към банки и други сметки. Влошената ликвидност на всички равнища през 2010 г. може да доведе до социална криза при невъзможност на хората да покриват задълженията си", коментира Данев.

Той посочи, че години наред правителството е "замърсявало трудовия пазар" като "помпало" средства за създаването на заетост за нискоквалифицирани кадри срещу ниско заплащане. Според Данев сега за първи път работодатели и кабинет имат сходни виждания за антикризисни политики и даде пример с това, че 21 от предложените от бизнеса мерки са влезли в антикризисния план на правителството.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че още около 100 000–150 000 души се очаква да изгубят работата си до края на следващата година. За първото полугодие на 2009 година официално регистрираните безработни са 300 000 души.

Синдикалистите предупреждават, че ако бюджетните рестрикции "отидат твърде далеч", ще продължи да се генерира задлъжнялост, което ще доведе до социална криза.

Димитров допълни, че според синдикатите е рисково в условия на криза да се намаляват осигуровките, и прогнозира дефицитът в НОИ през следващата година да достигне 1 млрд. лева.

"Правим всичко възможно с активните и пасивни мерки на пазара на труда да се запазят колкото се може повече работни места", коментира пред журналисти социалният министър Тотю Младенов.

На форума той съобщи, че към септември безработицата е 8.03% и се отчита спад в заявленията за масови съкращения. През септември са били подадени 1422 заявления, докато през август те са били 2 554.

Споделяне

Още от Бизнес