Кризата ударила по-сериозно жените у нас

Икономическата криза е е оказала по-негативно влияние върху жените в България, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция в четвъртък.

"Забелязва се феминизация на бедността в България вследствие на ефектите от икономическата криза", коментира той.

По данни на синдиката безработните жени у нас в края на март са около 60% от регистрираните в бюрата по труда. От КНСБ прогнозират, че ефектите от кризата ще бъдат усетени в по-голяма степен от жените, защото те са заети в отрасли, които са най-силно засегнати от кризата.

64.8% от всички заети в областта на хотелиерството и ресторантьорството са жени. 85.3% от всички заети в областта на производството на текстил и облекло също са жени и те са намалели с 15 хиляди.

"Работодателите предпочитат да наемат мъже. Така жените са готови да започнат работа при всякакви условия и се превръщат в депо, захранващо икономиката в сянка", посочи Димитров.

Според прогнозите на Института за социални и синдикални изследвания към профсъюза една трета от семействата живеят под прага на бедността. Очакванията на КНСБ са, че в следващите месеци българската икономика ще бъде изправена пред рязък спад и страната ни ще има бюджетен дефицит. Прогнозите на КНСБ са свързани с трайно нарастване на безработицата до 10% още тази година.

Споделяне

Още от Бизнес