КС забрани гласуването с чужди карти в парламента

Конституционният съд забрани българските депутати да гласуват с чужди карти в парламента. Краят на практиката, обичайна за всички парламенти в България през последните 13 години, дойде по повод питане на президента Георги Първанов до съда.

Според конституционните магистрати, гласуването с чужди депутатски карти противоречи на чл.81, ал.3 от конституцията, където е записано, че гласуването е лично. Правото на всеки народен представител да гласува в пленарна зала е лично конституционно право и е недопустимо да бъде упражнено от другиго, се казва в решението от КС.

Решението на КС важи занапред и ще влезе в сила 3 дни след публикуването му в "Държавен вестник".

Днешното решение на КС е подписано с особено мнение от съдиите Румен Янков, Тодор Тодоров, Живан Белчев и Пенка Томчева.

Президентът Георги Първанов зададе три въпроса в питането си към Конституционния съд на 6 март т.г. Първо той поиска задължително тълкуване на текста от чл.81, ал.3 от конституцията. Президентът попита още допустимо ли е един народен представител да гласува освен със своята, с една или повече депутатски карти. Последният въпрос на президента бе дали е противоконституционен закон, приет чрез гласуване с чужди карти. Директен отговор на този въпрос в днешното решение на КС няма.

Поводът Първанов да отправи това питане в съда бяха скандалните поправки в закона за приватизацията, с които НДСВ и ДПС се опитаха да отнемат правото на съдебен контрол върху приватизацията за най-големите сделки. Целта на промяната бе да се довърши започналата сделка за Булгартабак, която въпреки закона НДСВ не успя да направи.

Поправките бяха приети освен със скандали по текстовете, и със скандали за гласуването. И при двете четения на закона, както и при преодоляването на президентското вето върху него, управляващата коалиция бе обвинена от опозицията, че е използвала карти на отсъстващи от залата НДСВ депутати, за да осигури мнозинство. Същото обвинение, но от НДСВ, бе отправено и към представителите на СДС и БСП.

Преди повече от месец, Конституционният съд отмени и конкретните текстове от закона за приватизацията, които премахваха съдебния контрол.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?